Nebunia şi criza merg mână în mână

Criza financiară globală creşte numărul afecţiunilor psihice şi chiar al sinuciderilor, în timp ce oamenii se luptă din răsputeri să treacă peste efectele şomajului şi ale sărăciei. Sute de mii de oameni din întreaga lume se confruntă deja cu probleme psihice, ca depresia, pe care le-au dezvoltat încercând să-şi reprime manifestările de disperare în preajma celor dragi.

Unul din cinci angajaţi se plânge că recesiunea îi provoacă nelinişti, acuzând tot mai dese crize de anxietate şi frică generate de eventuala pierdere a jobului.

Într-un studiu recent, la care au participat aproximativ 1.068 de angajaţi, 215 dintre subiecţi au declarat că situaţia economică le afectează sănătatea psihică, iar alţi 359 au spus că stresul privind serviciul este tot mai mare.

"S-au remarcat creşteri importante ale gradului de stres, iar acesta este precursor pentru anxietate şi panică", a declarat doctorul Elisha Goldstein, psiholog american specializat pe problemele de stres.

Angajaţii sunt îngrijoraţi, iar puterea lor de concentrare la serviciu este scăzută, părând că aşteaptă tot timpul veşti proaste de la şefi sau de la colegi.

"Companile au început să devină din ce în ce mai puţin eficiente. Au intrat într-o spirală descendentă, unde recesiunea economică se face simţită mai mult la nivel emoţional şi mental", a adăugat Goldstein.

Astfel, în contextul în care tot mai mulţi angajaţi îşi pierd locurile de muncă, iar companiile şi-au redus drastic fondurile de protocol, relaţiile publice sunt în declin.

Bolnavi de îngrijorare

"Alarmant este că oamenii duc cu ei, în tăcere, toate aceste nemulţumiri şi temeri. Majoritatea declară că nu este nimic în neregulă, iar ei sunt bolnavi de îngrijorare", se precizează în studiu.

Angajaţii ar putea trece mai uşor peste anxietate dacă ar fi informaţi corect de către conducerea companiei unde lucrerază cu privire la viitorul lor în echipă, dar şi la acela al companiei pe piaţa de profil. În plus, un motiv de optimism este şi mulţumirea direct exprimată de către şefi cu privire la munca depusă şi la eforturile angajaţilor.

"Lucrul pe care îl aud frecvent este acela că nimeni nu mulţumeşte nimănui. Oamenii ar merge şi pe cărbuni încinşi dacă ştiu că vor primi o minimă apreciere din partea conducerii", a declarat, în finalul studiului, Mike Moore, psiholog motivaţional.

Val de sinucideri pe fondul disperării

La începutul lunii februarie, un gorjean şi-a pus capăt zilelor pentru că nu mai putea face faţă datoriilor acumulate. Bărbatul era patron de firmă de construcţii şi s-a spânzurat într-un apartament pe care l-a închiriat în Timişoara.

În Statele Unite, efectele nebuniei generate de criză ating paroxismul. Un american rămas fără slujbă şi-a omorât întrega familie, după care s-a sinucis.

Tot în SUA, o văduvă de 90 de ani s-a împuşcat în piept atunci când autorităţile au vrut să o evacueze din casa în care trăise 38 de ani.

În Massachusetts, o gospodină, care ascunsese de soţul său criza financiară prin care trecea familia lor, a trimis un bilet companiei de ipotecare şi i-a ameninţat: "Până când îmi veţi lua casa, voi fi moartă." Apoi, a lăsat un bilet de adio şi s-a împuşcat.

Presa din întreaga lume relatează zilnic astfel de cazuri de disperare dusă la extreme, iar oficialităţile americane au înfiinţat chiar şi o linie telefonică „de criză”. Aceasta a început să fie folosită imediat de mii de persoane cu probleme psihice.

„Sunt multe voci care declară că această criză financiară mondială are efecte asemănătoare cu cele ale atentatelor de la 11 septembrie”, titrează AFP.