Ne putem cumpăra vechime pentru pensie? Anunț important de la Guvern!

Guvernul a discutat despre posibilitatea de a se cumpăra vechime pentru pensie.

Veștile bune au venit din partea Guvernului. Astfel, potrivit noii legislații, un român care se află deja în câmpul muncii are dreptul de a-și cumpăra anii de pensie. Însă, acest lucru se poate realiza doar în funcție de anii de muncă. Noua OUG despre acest aspect a fost deja discutată în ședințele de la Palatul Victoria. Există, așadar, șansa și pentru tinerii angajați de a-și putea echivala anii de studiu.

Potrivit AvocatNet.ro, proiectul de OUG va permite cumpărarea vechimii exact până la 1 septembrie 2021, atunci când va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Proiectul de OUG al Ministerului Muncii trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica efectiv.

Proiectul prevede, în esență, că orice persoană neieșită la pensie va putea să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani.

Se va putea cumpăra vechime ce cumulează șase ani pentru orice perioade anterioare în care persoana în cauză n-a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de pensii de la noi ori din străinătate (perioade nemuncite, perioade în care nu s-au urmat studii superioare etc.). Contractul pentru cei maximum șase ani poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data încheierii contractului, precizează sursa citată.

„Prin derogare (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. (...) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială”, scrie în propunerea de act normativ.

În momentul de față, nimeni nu poate cumpăra vechime pentru pensie.

Cum se va putea cumpăra vechime pentru pensie, începând din septembrie 2021

Cei de la AvocatNet.ro notează că „orice persoană care are o vechime de cel puțin zece ani va putea să încheie un contract cu casa teritorială de pensii pentru a cumpăra vechime. Cumpărarea vechimii înseamnă, concret, că o persoană fizică va achita contribuția la pensii pentru perioade din trecut în care n-a fost asigurată în sistemul public de pensii”.

Pensiile și calculul pentru acest demers

  • raportarea contribuțiilor la stat se face pe baza salariului minim aferent între anii 2013 – 2018 salariul minim aferent anului 2013 era 800 lei, contribuția la stat fiind de 31,3%;
  • conform acestor date angajatul, viitor pensionar ar trebui să plătească 2.900 de lei pentru întreg anul;
  • pentru următorii 4 ani, cu un procent de 26,3%, și slariul minim, aferent anului 2017, totalul de plată ar ajunge la 4.500 lei:
  • pentru 2018, cu un salariu minim de 1.900 lei și cu 25% procentul datorat la cotribuțiile de stat, ar mai trebui să plătească 5.700 lei.