Datele din această săptămână au arătat dezastrul din Europa pe măsură ce inflația crește cu până la 10%. Sunt țări care se confruntă cu creșteri paralizante ale prețurilor şi sunt în pragul „exploziei” economice.
Germania atinge cel mai mare nivel din ultimele decenii, o rată a inflației de peste 5% a făcut furori în noiembrie. Există acum țări euro în care prețurile cresc enorm. Sunt deja speculații cu privire la cine va fi prima care va arăta o rată a inflației de două cifre.
În Letonia, de expemplu, rata inflației în noiembrie a fost de 7,4 la sută, în Estonia de 8,4 la sută, iar în Lituania a fost de 9,3 la sută.
Mai exact, oamenii de aici se plâng că benzina a devenit atât de scumpă, inclusiv uleiul de încălzire și gazul, încât se gândesc mult înainte de a mai cumpăra. Dar și prețul laptelui în supermarket a crescut cu peste 30 la sută, relatează Petras Cepkauskas de la platforma lituaniană de comparare a prețurilor Pricer.
Aproape toate prețurile la alimente au crescut. Au crescut și salariile, dar mai puțin decât prețurile
Jan Körnert, profesor de economie la Greifswald, care s-a ocupat în mod special de țările baltice, consideră că diferențele mari ale ratelor inflației din zona euro ar putea fi „explozive”. Pe 16 decembrie, BCE se va ocupa de modul în care politica monetară ar trebui să reacționeze la inflație.
Cu toate acestea, guvernatorii băncilor centrale din țările baltice nu au făcut încă eforturi deosebite în cadrul Consiliului BCE ca banca centrală să înăsprească politica monetară.
Gediminas Šimkus, șeful Băncii Centrale a Lituaniei, a declarat: „Fiind o economie mică și foarte deschisă, am importat cea mai mare parte a creșterii actuale a inflației”. Acest lucru s-a datorat unei „creșteri bruște a costurilor cu energia și presiunii considerabile a prețurilor ca urmare a dezechilibrelor globale între cerere și ofertă de pe alte piețe”.
Șeful băncii centrale ale Estoniei, Madis Müller, a făcut o declarație similară. Mārtiņš Kazāks, șeful băncii centrale a Letoniei, a spus că BCE a trebuit, în cele din urmă, să modeleze politica monetară pentru întreaga zonă euro, nu pentru țările individuale. El este însă convins că Banca Centrală va „lua toate măsurile necesare pentru a atinge obiectivul de politică monetară de o rată a inflației de 2 la sută pe termen mediu”.
Ratele inflației din țările baltice sunt încă semnificativ mai mari decât în Germania
Era tipic pentru țările care au încă un venit pe cap de locuitor mai scăzut şi că ratele inflației sunt mai mari. În statele baltice, ratele de creștere sunt mai mari decât în Germania și, în același timp, șomajul este scăzut. Salariile și costurile unitare cu forța de muncă au crescut, de asemenea, mai repede decât în Germania. De aceea, țările aveau rate ale inflației mai mari chiar înainte de criză. Ratele între 3 și 5 la sută sunt destul de normale acolo.
Creșterea prețurilor la energie în țările baltice a fost recent de 25 până la 30 la sută, comparativ cu aproximativ 18 la sută în Germania. Motivele din spatele acestui lucru sunt printre altele: în Germania taxele reprezintă o parte mai mare din prețul benzinei. De aceea, benzina este cu aproximativ 10 la sută mai ieftină la benzinăriile din țările baltice decât aici, dar reacționează la orice creștere a prețului țițeiului cu o creștere procentuală mai mare.
BCE explică fenomenul. Ce se va întâmpla în 2022
Țările cu inflație recent mai mare, precum statele baltice, sunt în general „economii mai mici, care sunt mai sensibile la șocurile globale ale prețurilor la energie, ceea ce duce la o creștere mai puternică a prețurilor interne la energie”, spune Banca Centrală Europeană.
În plus, în unele cazuri, aceste economii au progresat în continuare în faza de redresare economică rapidă după șocul pandemic din acest an și, prin urmare, au înregistrat o creștere economică mai puternică și creșteri mai mari ale salariilor, care ar fi putut avea, de asemenea, un impact asupra inflației generale a prețurilor de consum: „În orice caz, este de așteptat ca aceste economii, ca și zona euro, să experimenteze o slăbire vizibilă a inflației în cursul anului 2022”, relatează Express.