NE PÂNDEŞTE APOCALIPSA DUPĂ FMI: scădere de 5% a economiei şi euro la 5,5 lei în cazul cel mai rău

În cazul unei agravări a crizei din zona euro, România ar putea avea de înfruntat o contracţie a economiei de până la 5% şi deprecierea cu 15-20% a leului, potrivit ultimului Raport de ţară publicat de FMI.

Raportul de ţară pentru România, publicat astăzi de Fondul Monetar Internaţional, ia în calcul cinci riscuri principale pentru economie în următorii trei ani. Astfel, o intensificare a crizei din zona euro ar putea duce la o scădere economică de până la 5%, judecând după precedentul din perioada 2008-2010, şi la o depreciere de 15-20% a monedei naţionale, cu impact sever asupra portofoliilor de credite ale băncilor. Probabilitatea acestui eveniment este una medie, după cum se specifică în Raport. Un alt risc cu probabilitate medie, dar cu efecte grave, este accelerarea retragerii de fonduri de către băncile străine prezente în România, ceea ce ar avea ca efecte prăbuşirea creditării, scăderea consumului şi a investiţiilor şi creşterea abruptă a ratei creditelor neperformante. De asemenea, s-ar pune presiune pe cursul de schimb şi ar fi posibile retrageri masive ale deponenţilor. Un risc care ar avea efecte medii, dar care are o probabilitate mai scăzută de a se întâmpla, este ca pieţele financiare internaţionale să sufere un blocaj. În acest caz, ar fi nevoie de noi măsuri de austeritate şi probabil de un nou împrumut de la FMI. Cele mai probabile riscuri, cele interne Riscurile cu cea mai mare probabilitate de a se întâmpla sunt cele interne. Primul este scăderea suportului clasei politice şi a populaţiei pentru reformele necesare economiei. Efectul ar fi unul mediu, concretizat în scăderea perspectivelor de creştere economică pe termen mediu şi lung şi în scăderea încrederii investitorilor şi a consumatorilor în economie.

Cel de-al doilea este absorbţia sub aşteptări a fondurilor europene, caz în care ar fi de asemenea afectate perspectivele de creştere economică. Din păcate, acest risc este mai degrabă o certitudine, având în vedere ultimele rezultate în absorbţia fondurilor structurale. În afară de riscurile identificate, FMI mai atrage atenţia şi asupra situaţiei politice. "Situaţia politică a devenit şi mai neliniştitoare, cu trei guverne în 2012, dificila coabitare între preşedinte şi coaliţia la guvernare, care a încercat să-l înlăture, şi alegerile parlamentare care urmează să aibă loc. Incertitudinea politică a contribuit la accelerarea deprecierii cursului de schimb, creşterea costurilor de finanţare şi a subminat încrederea în economie", subliniază oficialii FMI.