Ne așteaptă o nouă criză, atrag atenția specialiștii care spun că una dintre cele mai ieftine resurse naturale, nisipul de construcții, este pe cale să se eăpuizeze.
Ne așteaptă o nouă criză, de nisip. Până de curând, nisipul era considerat una dintre cele mai ieftine și mai la îndemână resurse naturale. Se pare că lucrurile s-au schimbat, iar nisipul devine din ce în ce mai valoros. Asta deoarece este folosit într-o multitudine de industrii. Nisipul este un material de bază pentru industria construcțiilor. De asemenea, este utilizat la fabricarea sticlei, a geamurilor, a ecranelor computerelor și a telefoanelor mobile.
În prezent, omenirea folosește în jur de 4 miliarde tone de ciment, conform statisticilor ONU. Fabricarea acestui material de construcții, indispensabil, se bazează pe nisip. În aceste condiții, în curând, lumea va intra în criză.
Ne așteaptă o nouă criză
Astfel, nisipul este pe cale să devină o materie primă din ce în ce mai rară. Asta și din cauza creșterii nivelului oceanului planetar.
„Utilizarea nisipului este foarte largă, iar exploatarea acestuia se bazează pe identificarea unor depozite deja existente. Depinde foarte mult de investițiile în cartografiere, prospecțiuni și explorare. Este o presiune extraordinară pe această resursă. Dincolo de nivelul la care se află această resursă, exploatarea nisipului constituie o problemă cu care ne confruntăm.
În special din punct de vedere al mediului, pentru că zonele din care se exploatează sunt situate în apropierea centrelor de creștere urbană sau industrial. Aceasta tocmai pentru a minimiza costurile de transport, care sunt foarte importante în cadrul acestei industrii”, a declarat Elena Preda, lector universitar doctor la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, conform Digi24.
Strategie de exploatare a resurselor
În aceste condiții, susține Elena Preda, este nevoie de o strategie de exploatare a acestei resurse. Aceasta pentru a nu crea dezechilibre suplimentare în cazul exploatării.
„Există studii, preocupări din punct de vedere al cercetării și al dezvoltării pentru găsirea de materiale alternative pentru construcții. De asemenea există și posibilitatea reciclării, pentru că economia circulară trebuie să ajungă să preia și să refolosească o parte din resurse. Fără să le mai arunce, să le considerăm deșeuri. În cazul mineralelor de construcții aceasta este o provocare – reciclarea – tocmai datorită volumului mare al agregatelor de la construcții vechi, a mai precizat Elena Preda.
Deși unii și-ar îndrepta atenția spre zonele deșertificate, precum Sahara, specialiștii spun că nisipul de aici nu este potrivit pentru construcții.