Modernizarea, începută în 2005, a durat zece ani
Ieri, la sediul IAR S.A. Brașov, a avut loc ceremonia ocazionată de încheierea procesului de modernizare a elicopterelor IAR-330 Puma naval, în prezenţa viceprim-ministrului, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu mediul de afaceri, Costin Borc, a ministrului Apărării naţionale, Mihnea Motoc, a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a secretarului de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leş, a şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi a directorului general al IAR S.A. Braşov, Neculai Banea.
Programul de dotare a Forţelor Navale Române cu acest tip de elicoptere - ultimul dintre cele trei, în configuraţie finală, fiind recepţionat astăzi - a început în anul 2005, ca parte integrantă a programului de modernizare a fregatelor tip F 22. Cele trei elicoptere fac parte din Grupul de Elicoptere Tuzla şi operează de la bordul fregatelor Regele Ferdinand, Regina Maria şi Mărăşeşti. Modernizarea s-a derulat în etape, sistemele şi echipamentele fiind integrate gradual, pentru a permite personalului navigant să se adapteze, treptat, cerinţelor operaţionale.
Mai bine mai târziu decât niciodată
Prin încheierea acestui program, elicopterele Forţelor Navale Române sunt pregătite pentru lupta anti-submarin, lupta împotriva navelor de suprafaţă, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, realizarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, executarea misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală), executarea misiunilor de luptă împotriva pirateriei navale. În cadrul ceremoniei a avut loc şi o demonstraţie de zbor cu elicopterul IAR-330 Puma naval.
„Demonstraţia a fost admirabilă. Recepţionarea ultimului elicopter naval reprezintă un exemplu de cooperare între M.Ap.N. şi industria de apărare. Elicopterul şi-a dovedit eficienţa în Operaţia Atalanta şi în Marea Mediterană. Astăzi, apărarea contează decisiv în ecuaţia de securitate. România trebuie să-şi permită armata de care are nevoie, iar Forţele Navale au acum o capabilitate care ne permite să fim compatibili cu NATO”, a declarat ministrul Apărării naţionale.