Ne-am integrat si cu vijelia

In Romania, vantul puternic a lasat in bezna peste 250 de localitati, iar mii de oameni au ramas izolati.

Romania a fost lovita ieri de vanturi puternice menite sa alimenteze scenariile sumbre despre aparitia, in urmatoarea perioada, a unor fenomene meteorologice neobisnuite, violente. Un numar de 16 judete (Arad, Bihor, Satu-Mare, Maramures, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Constanta si Tulcea) primisera atentionari meteorologice.

Deja, la inchiderea editiei, vantul sufla cu peste 100 de km/h la munte, iar primele efecte ale vijeliei se faceau simtite in centrul si nordul tarii.

Numeroase trenuri au inregistrat intarzieri importante, mii de oameni au ramas izolati si fara curent electric, drumuri nationale si judetene au fost blocate. Pentru judetul Bistrita-Nasaud, hidrologii au avertizat asupra pericolului de inundatii.

Furtuna care a lovit Romania a facut deja ravagii in restul Europei: 44 de oameni au murit din cauza intemperiilor. A fost cea mai grava furtuna care a lovit batranul continent in ultimii 17 ani, cu rafale de vant care au depasit 160 km/h in Marea Britanie si chiar 200 km/h in Germania, tara in care pagubele sunt, la o prima evaluare, de aproximativ un miliard de euro.

Prognoza

Vantul se domoleste si vine iar caldura

Vremea se va ameliora treptat in cursul zilei de astazi in cea mai mare parte a tarii, spun meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Viteza vantului va depasi si astazi 100 km/h in zona montana inalta, iar in nordul Moldovei si Dobrogea va sufla cu viteze de pana la 45 km/h.

"Maine, in schimb, vremea va fi deosebit de calda, cu minime pozitive intre 1 si 8 grade C si maxime care vor atinge chiar si 17 grade C. Doar in vestul, nord-vestul si centrul tarii vor cadea ceva stropi de ploaie", spune meteorologul de serviciu de la ANM. Si prima zi a saptamanii viitoare ne va aduce o vreme frumoasa si calda, cu minime intre -2 si 6 grade C si maxime intre 6 si 14 grade C. (Ana-Maria Adamoae)

SUCEAVA

"Am stat in casa si ne-am rugat la Dumnezeu"

Vantul a doborat ieri-noapte zeci de stalpi si linii de medie tensiune, lasand pe intuneric peste 30 de localitati din zona de munte a judetului Suceava. Oamenii din regiunile afectate spun ca au crezut ca iadul s-a coborat pe pamant si au rasuflat usurati cand s-a oprit vantul. Printre localitatile cele mai afectate se numara Carlibaba, Falcau, Dorna Candreni, Dorna Arini, Pojorata, Sadova, Iacobeni si Breaza.

La Carlibaba, localitatea cel mai grav lovita de furtuna, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta. Mai mult, localnicii de aici nu mai pot folosi telefoanele mobile deoarece acumulatorii de la releul de retransmisie s-au consumat.

La Sadova, o alta localitate in care vijelia a facut prapad, acoperisul unei scoli a fost smuls de vant, iar alte 20 de case au ramas fara acoperis. Vantul puternic a afectat si Releul de Televiziune de pe Rarau, care ore bune a fost scos din functiune.

"Am stat in casa si ne-am rugat la Dumnezeu. Era un vant grozav. Am aprins candela si am stat toata noaptea cu ochii in tavan", povesteste o batrana din Carlibaba.

Stalpi rupti si copaci doborati

Zeci de autovehicule, in special de mare tonaj, au ramas blocate pe drumul dintre Iacobeni si Borsa. "Au fost cel putin 12 zone cu blocaj total, unde am fost nevoiti sa actionam pentru a se putea relua circulatia. Am lucrat cu oamenii din sat, cu drujbele pentru a taia copacii cazuti pe carosabil", a declarat primarul comunei Carlibaba, Ilie Tironeac. La fata locului au ajuns si muncitorii de la Drumuri Nationale si angajati ai E-On Moldova.

Reluarea furnizarii energiei electrice nu va fi posibila mai devreme de cateva zile si aceasta pentru ca pe langa firele rupte mai trebuie inlocuiti si stalpi care au fost efectiv rupti de copacii doborati de vant.

Vijelia a facut adevarat prapad in padurile judetului, reprezentantii Directiei Silvice Suceava apreciind ca vantul a culcat la pamant 150.000 de metri cubi de arbori. Valoarea copacilor doborati este de aproximativ 24 de milioane de lei. (Sergiu Rusu)

FLASH

Vijelia a facut ravagii in toata tara

SIBIU. Mai multi brazi s-au rupt, blocand ieri circulatia spre statiunea sibiana Paltinis. 12 localitati si cateva cartiere din Sibiu au ramas fara alimentare cu energie electrica.

BACAU. Furtuna a afectat si antrenamentul fotbalistilor de la Poli Timisoara, aflati in cantonament la Slanic Moldova, dupa ce joi noapte cabana in care erau cazati a ramas fara curent electric.

BRASOV. In Poiana Brasov, toate mijloacele de transport pe cablu, cu exceptia teleschiului, au fost oprite. Nici telecabinele de pe Valea Prahovei nu au functionat.

SALAJ. Vijelia a lasat 110 localitati fara curent, iar cateva case din comunele Crasna si Bocsa au ramas fara acoperis.

HARGHITA. Rafalele puternice au doborat aproape 30 de arbori, iar circulatia s-a desfasurat cu mare dificultate, pe o singura banda.

CONSTANTA. Portul Constanta Sud-Agigea fluvial a fost inchis, ieri, din cauza vantului puternic, de aproximativ 60 km/h.

Blocaje

Cursa de Londra anulata la Otopeni

Furtuna a ingreunat traficul si a provocat intreruperea alimentarii cu energie electrica in aproximativ 300 de localitati. 16 judete au primit atentionari Cod Galben de la Administratia Nationala de Meteorologie.

Circulatia a fost intrerupta pe 6 portiuni de drumuri nationale, iar pe alte 13 sectoare de drumuri nationale a fost ingreunata.

Traficul feroviar a fost ingreunat pe mai multe magistrale. Trenurile de calatori de pe raza Regionalei Brasov au avut intarzieri si de peste 100 de minute.

17 aeroporturi din tara, printre care si Aeroportul Otopeni, au fost afectate din cauza vantului, dar nu au fost inchise zborurilor. In cursul zilei de ieri, pe Aeroportul Otopeni a fost anulata cursa British Airways care ar fi trebuit sa plece la 8.35 spre Londra. (Mihaela Dinca)

Ars de viu

Inca o victima a focului de pe miristi

Focurile deschise, iscate de satenii din Bacau pentru curatenia de primavara pe ogoare, s-au transformat in adevarate incendii care au mistuit vegetatia de pe mai mult de 20 de hectare de teren.

In incendii a murit cel putin un om. Vasile Jitaru, din comuna Traian, 67 de ani, a fost gasit de consateni carbonizat pe miristea careia ii daduse foc. De vina, cred pompierii, e faptul ca vantul, care sufla puternic, si-a schimbat brusc directia si flacarile l-au surprins pe barbat. (Ovidiu Pauliuc)

Cititi si:

Germania sub furia vanturilor

Zeci de morti in toata Europa Furtuna, mama uraganului