Nazarbaev, adevaratul stapan al Kazahstanului

Nursultan Nazarbaev, prese-dintele Kazahstanului, l-a demis ieri, fara sa-si motiveze decizia, pe ginerele sau Timur Kulibaev, prim-vicepresedintele holdingului kazah pentru gestionarea activelor de stat Samruk.

Compania Samruk detine, pe langa intregul pachet de actiuni ale grupului de firme KazMunaiGaz - actionar majoritar in Rompetrol Group NV -, participatii consistente la companii de importanta strategica in Kazahstan.

Singurul stapan al Kazahstanului

Potrivit analistilor citati de Reuters, gestul sefului statului kazah reprezinta o incercare de a restabili echilibrul in randul elitelor aflate la conducerea tarii. Dupa ce, cu cateva luni mai devreme, Nazarbaev avusese o cearta cu un alt ginere al sau, Rakhat Aliev, acum a decis sa nu-l lase nici pe Kulibaev sa concentreze in mainile sale prea multa influenta asupra mediului economic, aratand de fapt cine este adevaratul stapan.

„El (Nazarbaev) doreste sa arate ca nu a organizat acest sistem de 17 ani pentru ca o persoana, fie chiar si o ruda apropiata, sa castige prea multa putere”, spune Aidos Sarimov, un reprezentant al opozitiei din Kazahstan.

Atrasi de aurul negru

Datorita importantelor resurse naturale de care dispune, Republica Kazahstan este foarte atractiva pentru investitorii straini. Iar aproape 90% din investitiile straine directe in Kazahstan vizeaza sectorul titeiului si al gazului natural, potrivit site-ului Comisiei Europene. De altfel, principalii investitori din Uniunea Europeana in marile proiecte petroliere sunt Italia, Olanda si Marea Britanie. Pe langa afacerile din energie, companiile europene mai au businessuri in domeniile bancar, agricol si al prelucrarii metalelor.

Insa cea mai mare influenta asupra afacerilor cu petrol si gaze din Kazahstan o are Rusia, prin cei trei „grei” ai domeniului: Lukoil, Gazprom si Rosneft. Cele mai mari investitii le are Lukoil: 4,5 miliarde de dolari. Iar in zece ani, compania ruseasca intentioneaza sa-si majoreze productia de petrol si gaz condensat din Kazahstan de patru ori, de la 5 la 20 de milioane de tone. Lukoil este implicata in sapte proiecte de productie, unul de infrastructura si trei de explorare in domeniul petrolului.

Un alt jucator important foarte interesat de resursele Kazahstanului sunt SUA. Companiile americane au investit in Kazahstan aproximativ 11,8 miliarde de dolari din 1993 si pana in prezent. Iar din totalul investitiilor straine efectuate anul trecut, SUA au acoperit 27%. Cea mai mare parte a investitiilor vizeaza industria de petrol si gaze, urmata de servicii, telecomunicatii si energie electrica.

Romani in tara lui Borat

Petrom si Petromservice reprezinta investitiile romanesti pe piata kazaha. In momentul de fata, productia medie a Petrom in Kazahstan se ridica la 4.500 de barili echivalent petrol pe zi. Cele doua firme romanesti vor sa se concentreze in viitor asupra domeniului energiei din Kazahstan.

Printre cei mai importanti investitori in Kazahstan, inclusi in Consiliul Investitorilor Straini, se numara ABN Amro Bank, Deutsche Bank, Asian Development Bank, Credit Suisse Group, BG Group, Mitsubishi, Mittal Steel, BAE Systems, Ernst& Young, Chevron, Eurasian Natural Resources Corporation, Exxon Mobil, Lukoil, Eni, Access Industries, JP Morgan, ConocoPhillips.

POLITICA

Presedinte pe viata

A doua tara ca marime dintre fosta URSS, dupa Rusia, si a noua din intreaga lume, Republica Kazahstan are o suprafata echivalenta cu cea a Europei Occidentale. Kazahstanul a fost ultimul stat dintre fostele republici sovietice care si-a declarat independenta, pe 16 decembrie 1991.

Fostul presedinte al Partidului Comunist din Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, a fost ales sef al noului stat, functie pe care o detine pana astazi. Desi tara cunoaste o puternica dezvoltare economica, in special dupa anul 2000, datorita resurselor minerale, democratia ramane un punct critic. Cu girul parlamentului, Nazarbaev are imunitate juridica, puteri si privilegii pe tot parcursul vietii, precum si un grad crescut de influenta asupra politicii interne si externe.

Vocile critice spun ca Nursultan Nazarbaev a devenit un „presedinte pe viata”. Din intreaga populatie, kazahii reprezinta putin peste jumatate (53,4%), iar rusii - 30%. Alte minoritati prezente in procente nesemnificative sunt ucrainenii, uzbecii, germanii si tatarii. De altfel, limba oficiala in Kazahstan este rusa, kazaha avand statutul ambiguu de „limba de stat”.