Șase nave militare fluviale, ale Forțelor Navale Române, participă, în perioada 21-27 septembrie, în aval și amonte de Dunăre, la Exercițiului Danube Protector 18.8. O parte dintre nave au ajuns la Călărași unde pot fi vizitate de localnici.
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” a Statului Major al Forțelor Navale efectuează activități de instruire cu nave pe fluviul Dunărea pentru consolidarea deprinderilor militarilor de a deservi aparatura și sistemele de artilerie de la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel. Marinarii militari se instruiesc și pentru dezvoltarea procedurilor de protecție a căilor de transport fluvial din zona de responsabilitate.
Șase nave militare fluviale au plecat din Portul Brăila, în aval și amonte pe fluviu, pentru a pune în aplicare obiectivele Exercițiului Danube Protector 18.8. Monitorul „Lascăr Catargiu” și vedeta blindată „Rahova” navigă în amonte de Brăila, ajungând până la Călărași, unde onorează invitația autorităților publice locale de a participa la zilele Municipiului Călărași. Navale sunt acostate, sâmbătă, în zona Chiciu, iar populația civilă are ocazia să le viziteze și să interacționeze cu marinarii militari.
Vedetele fluviale 147, 154, 157 și 159 vor desfășura, în perioada 24-27 septembrie, activități de instruire, în aval de Brăila, în zona Galați și pe brațul Sfântu Gheorghe. În anul 2018, navele militare fluviale ale Forțelor Navale Române au executat numeroase marșuri de instrucție pe fluviul Dunărea și au acostat în porturile Calafat, Cernavodă, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Moldova Veche, Olteniţa, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Turnu Măgurele.
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” are în dotare trei monitoare fluviale construite, în perioada 1993-1996, la Șantierul Naval Drobeta-Turnu Severin. Acestea sunt nave cu o putere mare de nimicire a inamicului, la bord fiind instalate 96 de guri de foc, cu calibre cuprinse între 12,5 și 122 mm. De asemenea, în serviciul comandamentului flotilei de Dunăre mai sunt cinci vedete blindate, construite în perioada 1987-1990, la Șantierul Naval din Mangalia, precum și opt vedete fluviale, construite la Șantierul Naval din Drobeta-Turnu Severin.