„Nava fantomă a Pacificului” din cel de-al Doilea Război Mondial are o poveste fascinantă

Sursa:evz

Căutătorii au localizat epava singurei nave de război care a luptat atât pentru Statele Unite, cât și pentru inamicul său, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rămășițele distrugătorului USS Stewart au fost găsite la începutul lunii august la o adâncime de aproximativ 1.065 de metri în Sanctuarul marin național Cordell Bank, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de San Francisco.

Acesta a fost scufundat acolo în timpul unor exerciții de tragere la țintă, în 1946, de rachete de la avioane de război americane și de obuze de la o navă de război americană. Dar locația sa exactă a fost necunoscută. Până când epava a fost redescoperită de trei vehicule subacvatice autonome (AUV) desfășurate de compania de robotică marină Ocean Infinity.

„Nava fantomă a Pacificului”

Potrivit The New York Times, AUV-urile au cercetat o zonă de 37 de mile marine pătrate a fundului mării în mai puțin de 24 de ore. „Am acoperit-o foarte rapid și la rezoluție înaltă”, a declarat pentru ziar Andy Sherrell, directorul operațiunilor maritime ale Ocean Infinity.

Stewart a început războiul ca distrugător american denumit DD-224 și a primit ordin să se deplaseze în Borneo în noiembrie 1941. Cu puțin timp înainte ca SUA să intre în Al Doilea Război Mondial. A servit ca navă de escortă alături de alte nave de război americane în primele luni ale Războiului din Pacific.

Dar a fost grav avariat de focurile de armă ale navelor de război japoneze în apropiere de Bali în februarie 1942. Adică în timpul bătăliei din strâmtoarea Badung. Stewart a reușit să se întoarcă la Surabaya, pe insula Java. Dar portul a fost atacat de japonezi. Astfel încât nava a fost scufundată în mod deliberat de propriul echipaj. Echipaj care a detonat explozibilii din corpul său.

Cu toate acestea, un an mai târziu, japonezii au ridicat nava de război scufundată, care a servit ca navă de patrulare pentru Marina Imperială Japoneză până la sfârșitul războiului în 1945.

De la SUA, la Japonia

Nava a intrat din nou sub controlul SUA când Japonia a capitulat pe 2 septembrie 1945. Nava a fost repusă în funcțiune pentru scurt timp ca DD-224 de către marina americană. Dar până atunci, era în stare proastă. În cele din urmă, a fost dezafectată în mai 1946 și apoi folosită ca țintă de antrenament.

Stewart era cunoscut drept „nava fantomă a Pacificului” și fusese văzut de piloții americani în spatele liniilor inamice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unei declarații a companiei de arheologie Search. Care a fost, de asemenea, implicată în descoperire. Printre ceilalți participanți s-au numărat Air/Sea Heritage Foundation, organizație non-profit, programul Maritime Heritage al National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și Marina americană.

Când s-a răspândit ceața

Misterul a fost rezolvat abia după sfârșitul războiului. Atunci când nava a fost găsită pe linia de plutire în orașul portuar japonez Kure. Se afla chiar în apropiere de Hiroshima. Epava este într-o formă remarcabil de bună după aproape 80 de ani sub mare. Și va oferi o perspectivă asupra arhitecturii și tehnologiei navale de la începutul secolului al XX-lea.

„USS Stewart reprezintă o oportunitate unică de a studia un exemplu bine conservat de proiectare a distrugătoarelor de la începutul secolului al XX-lea”, a declarat arheologul maritim James Delgado. El a lucrat anterior la NOAA și este acum vicepreședinte senior la Search. „Povestea sa, de la serviciul Marinei SUA la capturarea de către japonezi și înapoi, îl face un simbol puternic al complexității Războiului din Pacific”, a spus el, citat de LiveScience.