NATO vrea să-i taie "aripile" lui Muammar Gaddafi

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să impună restricţii de zbor deasupra Libiei pentru a-l priva pe dictatorul de la Tripoli de avantajul aerian în lupta împotriva insurgenţei.

NATO va dezbate, mâine, propunerea de instituire a unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei, în condiţiile în care regimul de la Tripoli mizează tot mai mult pe aviaţia militară pentru a înăbuşi mişcarea insurgentă. În aşteptarea unei decizii în acest sens, Alianţa a început supravegherea 24 de ore din 24 a spaţiului aerian libian pentru a obţine mai multe informaţii despre contraofensiva lui Muammar Gaddafi.

Franţa şi Marea Britanie lucrează în prezent la un proiect de rezoluţie care va fi dezbătut mâine la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre NATO. Având în vedere că Rusia şi China au avertizat deja că se vor opune oricărei intervenţii militare în Libia, indiferent de forma pe care o avea, şansele ca proiectul franco-britanic să treacă de votul Consiliului de Securitate al ONU sunt destul de slabe. Administraţia americană însăşi este divizată în această problemă, secretarul apărării, Robert Gates, opunându-se vehement intervenţiei în Libia, scrie ziarul britanic "The Guardian".

Propunerea este, în schimb, susţinută de tot mai multe state arabe, deşi iniţial s-au arătat reticente faţă de o astfel de măsură.

Tancuri şi avioane

Dezbaterea despre impunerea restricţiilor aeriene s-a intensificat după ce numărul atacurilor aeriene lansate de forţele loiale dictatorului de la Tripoli a crescut de la o zi la alta.

Ieri, trupele guvernamentale au luat cu asalt oraşele Ras Lanuf şi Zawiya, lansând raiduri aeriene şi atacuri terestre asupra poziţiilor rebelilor. Coloane de fum se ridicau ieri în mai multe cartiere din Ras Lanuf, oraş-port important, unul din terminalele petroliere ale ţării.

În paralel, mai multe unităţi de tancuri au pătruns pe străzile celor două oraşe, iar soldaţii regimului au deschis focul şi asupra unor locuinţe, au declarat locuitorii. Orice legătură cu lumea exterioară a fost întreruptă în timpul asediilor.

Este tot mai clar că Muammar Gaddafi mizează pe superioritatea aeriană în lupta cu rebelii pentru a opri avansarea acestora spre capitala Tripoli dinspre est, regiune controlată de insurgenţă. Avioanele regimului lovesc în special convoaiele care se deplasează pe autostrada care traversează ţara de la est la vest, paralel cu ţărmul mediteraneean. Strategii militari au avertizat însă că o astfel de zonă de excludere aeriană va avea un impact redus asupra elicopterelor şi, cu atât mai puţin, asupra unei ofensive terestre. Astfel de restricţii au fost impuse în timpul primului război din Golf sau în cel din Bosnia.

INCERTITUDINE LA OPEC

Cum poate influenţa Iranul preţul petrolului

Aflat în această perioadă la conducerea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul deţine pârghiile necesare pentru a influenţa preţul barilului de ţiţei, scrie cotidianul britanic "The Guardian". Astfel, regimul de la Teheran are puterea de a decide dacă se impune convocarea reuniunilor de urgenţă în timpul cărora statele membre OPEC pot vota pentru creşterea producţiei.

În aceste condiţii, preţul petrolului rămâne fluctuant. Ieri, după ce Nigeria a anunţat că ia în calcul creşterea producţiei, cotaţia petrolului Brent a coborât până la 112,79 dolari pe baril.

Şi Kuweitul a dat semnale similare, însă, ulterior, Iranul a intervenit şi a precizat că nu sunt motive pentru ca OPEC să decidă creşterea producţiei. Drept urmare, cotaţia petrolului Brent a urcat până la 115 dolari pe baril.

Analiştii avertizează că dacă valul de proteste care a lovit Tunisia, Egiptul şi Libia va afecta puternic şi Arabia Saudită, care deţine 20% din rezervele mondiale de ţiţei, preţul petrolului riscă să explodeze. Deoarece în centrul manifestaţiilor antiguvernamentale recente din Arabia Saudită s-au aflat tinerii, guvernul de la Riad s-a grăbit să-şi centreze pachetul de măsuri sociale, în valoare de 37 de miliarde de dolari, pe nevoile acestora. Una dintre marile probleme este rata şomajului, care atinge aproape 40% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Anthony Skinner, analist de risc la compania Maplecroft, apreciază însă că măsurile sociale nu vor stopa răspândirea protestelor în Arabia Saudită. (Dan Stancu)