NATO va aplica embargoul împotriva Libiei

NATO a decis să lanseze operaţiunile pentru impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei. Statele Alianţei nu au ajuns la un acord pentru ca NATO să preia controlul asupra operaţiunilor de impunere a zonei de interdicţie aeriană.

Toţi aliaţii s-au angajat să îşi îndeplinească responsabilităţile potrivit rezoluţiei ONU 1973 pentru a opri violenţele intolerabile împotriva civililor libieni, a declarat azi secretarul general al Organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen a precizat că navele şi avioanele NATO din Mediterana vor fi activate şi vor începe operaţiunile de monitorizare şi, dacă este nevoie, de interceptare a vaselor suspectate că ar transporta în mod ilegal arme sau mercenari.

Dacă hotărârea Alianţei Nord-Atlantice privind impunerea embargoului este clară, poziţia privind impunerea zonei de interdicţie aeriană mai face încă obiectul unor discuţii.

Rasmussen a declarat azi că NATO „a finalizat planurile pentru a ajuta la impunerea unei zone de interdicţie aeriană  - pentru a aduce contribuţia, dacă va fi necesară, într-o manieră bine definită, la efortul internaţional de protejare a oamenilor din Libia în faţa violenţelor regimului Gaddafi”. Nu există însă precizări privind intenţia NATO de a aplica aceste planuri şi de a prelua în mod formal controlul operaţiunilor din Libia.

O alianţă divizată

Mai multe ţări, precum Statele Unite, Marea Britanie şi în special Italia, insistă pe faptul că NATO trebuie să-şi asume conducerea operaţiunilor aeriene.

Ministrul de externe italian, Franco Frattini, a pledat luni la Bruxelles ca NATO să preia comandamentul operaţiunii militare în Libia, în absenţa căruia, a lăsat el să se înţeleagă, Roma ar putea să nu mai autorizeze folosirea de baze aeriene italiene, potrivit Agerpres.

„Dacă NATO nu asigură rapid coordonarea operaţiunilor militare, va trebui să studiem un mijloc ca Italia să-şi asume ea însăşi responsabilitatea controlului bazelor” situate pe teritoriul său, a declarat Franco Frattini, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe consacrată Libiei. „NATO trebuie să preia iniţiativa”, a insistat şeful diplomaţiei italiene, care şi-a exprimat regretul că fiecare ţară a coaliţiei acţionează, potrivit lui, fără să-şi informeze partenerii. „Toţi membrii coaliţiei trebuie să ştie ceea ce fac ceilalţi şi NATO are experienţă pentru aceasta”, a precizat responsabilul italian.

SUA, care conduce în prezent intervenția aliată din Libia, se pronunţă de asemenea pentru implicarea NATO în coordonarea operaţiunilor. „NATO va fi implicată într-o funcţie de coordonare datorită capacităţii extraordinare a acestei alianţe”, a subliniat preşedintele Barack Obama. Spania s-a arătat la rândul său deschisă acestei posibilităţi.

O decizie este împiedicată însă de poziţia altor ţări, precum Franţa sau Turcia. Franţa şi-a exprimat de la bun început reticenţa faţă de implicarea NATO în coordonarea operaţiunilor şi a sugerat că ţările arabe ar fi nemulţumite de o asemenea posibilitate. Ankara a precizat la rândul său că nu este de acord ca NATO să impună zona de interdicţie aeriană asupra Libiei, în cazul în care această misiune şi-ar depăşi atribuţiile de simplă protejare a civililor. Un acord privind rolul NATO Informații despre un posibil acord privind rolul NATO au apărut totuși în această seară. „NATO ar trebui să joace un rol-cheie în impunerea zonei de excludere aeriană de deasupra Libiei”, a precizat Casa Albă, după ce preşedintele Barack Obama s-a consultat cu liderii francez şi britanic asupra acestei chestiuni, relatează Reuters.

Ben Rhodes, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat presei că preşedintele SUA a avut convorbiri telefonice cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu premierul britanic David Cameron privind operaţiunea internaţională din Libia. „Ceea ce spunem este că NATO va avea un rol-cheie de jucat”, a menţionat Rhodes. O poziție similară a venit și de la președinția franceză. „Președinții Franței și SUA au ajuns la un acord privind modul în care structura de comandă a NATO va fi folosită pentru susținerea coaliției”, a precizat un comunicat al președinției franceze.