NATO nu poate face față unui atac al tancurilor rusești în flancul estic

Nato nu poate trimite rapid un număr suficient de mare de tancuri în cazul unui atac rusesc.

NATO - tancuri rusești - flanc estic

Noul Comandament Comun de Sprijin și Activare, cu sediul la Ulm, Germania, a atins capacitatea de operare pe 17 septembrie 2019, a anunțat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Comandamentul are sarcini precise.

Un raport recent a dezvăluit cât de vulnerabil este flancul estic al NATO la un atac brusc al Rusiei - și cât de importante ar putea fi forțele blindate în eforturile defensive ale Alianței.

Rusia păstrează în jur de 760 de tancuri în unități, la o distanță relativ mică de membrii baltici ai NATO.

Țările NATO păstrează împreună aproximativ 130 de tancuri în aceeași regiune - și aproximativ 90 dintre acestea sunt americane M-1 în rotație temporară.

În 2016, RAND a făcut un exercițiu de război simulând o invazie rusă a țărilor baltice. În scenariul RAND, forțele rusești au depășit rapid forțele NATO armate.

Alianța occidentală a desfășurat rapid elicoptere și trupe aeropurtate pentru a face față atacului rus.

Dar tancurile NATO au fost prea lente pentru a ajunge la timp. „Ceea ce nu poate ajunge acolo la timp sunt tipurile de forțe blindate necesare angajării omologilor ruși în condiții egale, întârzierea înaintării, expunerea lor la atacuri mai frecvente și mai eficiente din cauza loviturilor terestre și aeriene, toate acestea blocând contraatacurile noastre", a explicat RAND.

În NATO nu există o lipsă de tancuri și alte tipuri de armament greu. Dar foarte puține dintre tancurile NATO sunt disponibile într-un timp scurt pentru a apăra flancul estic al alianței. RAND a numărat doar 129 de tancuri NATO care ar putea participa în mod realist la un „scenariu baltic cu termen scurt”.

Potrivit numărului RAND, NATO s-ar putea confrunta cu o forță de până la 757 de tancuri rusești pe care Moscova le menține în districtul militar vestic al țării.

În mod similar, Rusia desfășoară aproximativ 1.280 de vehicule de luptă de infanterie în apropierea frontierei sale cu NATO.  În timp ce NATO are doar 280 de vehicule de luptă în aceeași regiune.

Cum au plecat două brigăzi de tancuri

Cele mai grele și mai sofisticate formațiuni americane, în special, sunt "subțiri" la sol. Timp de decenii armata SUA a menținut forțe grele în Europa pentru a se apăra împotriva Uniunii Sovietice și mai târziu a Rusiei.

Nivelul forței a scăzut precipitat după sfârșitul Războiului Rece, dar până în 2012 armata americană avea patru brigăzi în Europa, două dintre ele dotate cu tancuri.

Administrația Obama a tăiat cele două brigăzi de tancuri cu sediul în Europa în urma disputelor privind plafonul datoriilor din 2011 cu Congresul.

Aceasta a avut ca rezultat Legea controlului bugetului și reducerile bugetare automate de „sechestrare”. Trupele armatei permanente în Europa au scăzut de la 40.000 la aproximativ 25.000.

Doi ani mai târziu, în 2014, Rusia a invadat Ucraina. Pentagonul s-a grăbit să-și refacă forța de luptă în Europa. Administrația Obama a bugetat miliarde de dolari pentru desfășurarea temporară în Europa sub auspiciile Inițiativei europene de reasigurare. Dar o creștere permanentă a forțelor bazate pe Europa nu a fost în curs de desfășurare. Și la cinci ani de la invazia rusă a Ucrainei, al doilea regiment de cavalerie al armatei SUA cu cele 300 de vehicule medii Stryker este cea mai "grea" formațiune americană care este permanent în Europa. 173-a Brigadă Aeriană a Armatei are, de asemenea, sediul în Europa. Pentru a consolida brigada aeriană și a 2-a ACR, armata desfășoară temporar câte o brigadă blindată pe continent, fiecare pe o rotație de nouă luni.

O brigadă blindată tipică are în jur de 90 de tancuri M-1 și 130 de vehicule de luptă M-2 plus aproximativ 18 obuziere autopropulsate M-109.

NATO - tancuri rusești - flanc estic

Noul Comandament Comun de Sprijin și Activare al NATO ar putea ajuta la deplasarea vehiculelor SUA, precum și a tancurilor aparținând Regatului Unit, Italiei, Germaniei, Poloniei, un alt stat de alianță.

"Noua comandă din Ulm va ajuta forțele noastre să devină mai mobile și să permită o întărire rapidă în cadrul alianței, asigurându-ne că avem forțele potrivite la locul potrivit la momentul potrivit", a spus Lungescu. Potrivit Stars and Stripes, comanda ar putea avea 160 de angajați până în 2021. Într-o criză puterea sa ar putea crește la 600 de oameni