NATO pregătește forțe de descurajare a Rusiei, în regiunea baltică
- Simona Stupar
- 27 octombrie 2016, 00:00
Statele membre NATO pregătesc trupe pentru o forță care să intimideze Rusia, în regiunea baltică, mediul internațional fi ind îngrijorat de voiajul navelor de război rusești, care au plecat spre Siria, pentru a ataca în Alep
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că miniștrii Apărării din Canada, Germania, Marea Britanie și SUA au discutat, ieri, la Bruxelles, un plan referitor la batalioanele pe care le vor conduce în statele baltice și Polonia, iar alți aliați confirmă contribuțiile lor la forța de apărare.
„Acest lucru arată că NATO poate fi responsabilă, este capabilă să se adapteze unei Rusii mai încrezute”, a spus el.
Oficialul NATO a explicat că, în ultimii șase ani, Rusia și-a triplat cheltuielile în domeniul apărării, a mutat trupe și echipamente la granițele NATO și a dovedit „că ar putea să-și folosească forțele armate împotriva vecinilor săi”. Dar, a adăugat Stoltenberg, NATO pregătește o forță baltică, de apărare, credibilă, nu care să urmărească declanșarea unui conflict, ci să-l prevină.
Trupe NATO
Canada , Germania , Marea Britanie și SUA au căzut de acord, în luna iulie, să trimită fiecare câte un batalion de circa 1.000 de militari care să staționeze, de la începutul anului viitor, în statele baltice și în Polonia. Danemarca,
Franța și Italia au anunțat că vor trimite și ele trupe. Marea Britanie, de pildă, va tirmite 500 de soldați și drone, tancuri Challenger 2 și vehicule blindate Warrior în Estonia, conform ministrului britanic de resort, Michael Fallon.
„Deși părăsim Uniunea Europeană, rămânem angajați în securitatea europeană”, a spus el.
SUA vor trimite 1.000 de militari, tancuri Abrams și vehicule blindate Stryker în Polonia.
O forță mai mare, de circa 40.000 de soldați poate fi trimisă în cazul unei eventuale agresiuni rusești.
Rusia nu se lasă
„Ne așteptăm la provocări majore dinspre Est, din partea Rusiei, având în vedere activitățile sale militare”, a declarat și ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute. Pe de altă parte, Rusia îşi consolidează flota din Marea Baltică cu două mici nave, dotate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara „sporirea prezenţei NATO în regiune”, după cum a relatat presa rusă.
Spania, certată de aliați
Spania a provocat nemulțumirea și îngrijorarea aliaților europeni, pentru că a aprobat realimentarea cu combustibil și provizii a navelor de război rusești, care urmează să atace orașul Alep din Siria. Moscova și-a retras, ieri, cererea ca flotila rusă să se realimenteze în portul Ceuta, și, prin urmare, escalele au fost anulate. Cele opt vase de război rusești, conduse de portavionul Amiral Kuznetsov, urmau să primească provizii și combustibil în enclava spaniolă din nordul Africii, după ce treceau prin Strâmtoarea Gibraltar. Presa spaniolă a scris că două nave spaniole, fregata Almirante Juan de Borbón și nava logistică Cantabria, au urmărit vasele de război rusești, în apele internaționale, iar portavionul, alături de alte vase și submarine rusești, urmau să Ne așteptăm la pro- ancoreze la Ceuta, după 10 zile pe mare.