Miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice se întâlnesc astăzi pentru a examina rezultatele celor două luni de raiduri aeriene asupra obiectivelor militare controlate de regimul Muammar Gaddafi, într-un moment în care ofensiva occidentală s-a intensificat, scrie BBC.
Reuniunea de la Bruxelles vine la o zi după unele din cele mai intense bombardamente lansate de Alianţă asupra Libiei. Explozii puternice au lovit azi noapte centrul capitalei libiene, Tripoli, în special în zona care se află reşedinţa colonelului Muammar Gaddafi.
Vizate au fost în special Bab Al-Aziziya, complexul rezidenţial al lui Gaddafi şi o cazarmă a Gărzii populare, situată în faţa imensului complex. Reşedinţa a fost vizată cu regularitate de la debutul intervenţiei militare internaţionale în 19 martie, iar cea mai mare parte a clădirilor sale este transformată în ruine, scrie şi AFP, preluată de Agerpres.
În paralel cu campania militară, Rusia şi China depun eforturi diplomatice separate pentru a pune capăt războiului. Şeful diplomaţiei libiene, Abdul Ati al-Obeidi, se află zilele acestea la Beijing, în timp ce un emisar rus s-a deplasat ieri la Benghazi pentru a discuta cu liderii rebelilor.
La reuniunea de astăzi, NATO va decide, cel mai probabil, să menţină presiunea militară asupra regimului Gaddafi. Miniştrii Apărării vor încerca însă să şi răspundă la întrebarea ce se va întâmpla după încheierea campaniei şi în cazul în care un regim de tranziţie îi va succede lui Gaddafi.
Săptămâna trecută, NATO a extins cu 90 de zile ofensiva din Libia. Între timp, Marea Britanie şi Franţa au aruncat în luptă şi elicoptere de asalt pentru a distruge cu o mai mare precizie ţinte militare pe care regimul Gaddafi le proteja folosind scuturi umane.
"E doar o chestiune de timp până când colonelul Gaddafi se va retrage de la putere", a subliniat ieri preşedintele Barack Obama, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.