NATO aruncă în luptă elicoptere de asalt pentru a spori presiunea asupra lui Gaddafi

Preşedintele sud-african Jacob Zuma se va deplasa mâine, la Tripoli, pentru a discuta cu colonelul Muammar Gaddafi o strategie privind renunţarea acestuia la putere, potrivit unui comunicat al preşedinţiei sud-africane. Ziarul britanic the Guardian scrie că un eventual refuz al dictatorului libian de a se retrage va fi urmat de atacuri NATO cu elicoptere de asalt care vor viza eliminarea unor ţinte strategice protejate până acum de regimul de la Tripoli cu scuturi umane.

Dacă misiunea la Tripoli a liderului sud-african eşuează, NATO este decisă să îşi înteţească raidurile asupra obiectivelor militare controlate de regimul Gaddafi, scrie publicaţia britanică, citând surse din rândul conducerii insurgenţei libiene. Noul val de atacuri ar urma să înceapă în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Armata britanică şi cea franceză au pregătit deja o escadrilă de elicoptere de asalt Apache şi Tiger pentru atacuri de mai mare precizie asupra trupelor fidele regimului Gaddafi. Două portelicoptere, HMS Ocean şi Tonnerre, au fost între timp repoziţionate în largul coastelor libiene. Elicoptere de asalt sunt dotate cu rachete Hellfire care vor fi utilizate în special pentru distrugerea cuiburilor de mitralieră. Atacurile vor viza într-o primă fază forţele pro-guvernamentale care asediază de o lună oraşul Misrata, controlat de rebeli.

Opţiuni dificile pentru Gaddafi

La Misrata, rebelii şi populaţia civilă au fost avertizaţi de NATO să nu depăşească un perimetru stabilit de comun acord astfel încât asaltul elicopterelor asupra forţelor pro-Gaddafi să dea rezultate maxime. Noile atacuri vizează şi demoralizarea trupelor guvernamentale, susţin comandanţii rebelilor. "Mai mult de jumătate din militarii fideli lui Gaddafi nu vor să lupte de partea sa. Ei sunt însă forţaţi să o facă pentru că dacă refuză vor fi împuşcaţi", a dezvăluit un lider al insurgenţei.

Potrivit AFP, preluată de Agerpres, Africa de Sud cooperează cu guvernul de la Ankara pe această temă. În aprilie, Turcia a publicat o "foaie de parcurs", capabilă să conducă Libia la alegeri libere, iar pe 3 mai i-a cerut liderului libian să renunţe imediat la putere, pentru a pune capăt băii de sânge cu care se confruntă ţara. Apelul a fost reînnoit miercuri de președintele american Barack Obama și premierul britanic David Cameron.

The Guardian scrie, citând surse din anturajul preşedintelui sud-african, că Zuma îl va avertiza pe Gaddafi că va trebui să facă faţă celor mai puternice atacuri pe care NATO le-a lansat până în prezent asupra trupelor sale dacă refuză să cedeze puterea. "Nu va asculta, va rămâne şi va lupta. Individul e nebun de-a binelea. Chiar crede că va triumfa în cele din urmă", a dezvăluit un fost combatant din forţele pro-Gaddafi care s-a alăturat între timp rebelilor. Retragere condiționată Potrivit ziarului arab al-Sharq al-Awsat, care citează astăzi surse apropiate liderului de la Tripoli, fiul colonelului, Saif al-Islam Gaddafi, se află la conducerea unei echipe de lucru care încearcă să soluţioneze criza libiană garantându-i lui Muammar Gaddafi retragerea de la putere în siguranţă. Deşi Gaddafi respinge în public ideea abdicării, de fapt este interesat „să plece de la putere în mod demn” şi să asigure siguranţa sa şi a familiei sale.Opoziția libiană refuză să negocieze cu colonelul aflat la putere din 1969 și cere plecarea sa necondiționată.