Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO, a prezentat situația de la frontiera Ucrainei și deciziile luate de NATO cu privire la apărarea statelor membre. Deși se continuă dialogul diplomatic, forțele militare ruse pun presiune pe Occident. Germania, Franța și Italia au început deja să trimită avioane în statele apropiate de zona de conflict.
Situația dintre Rusia și Occident devine din ce în ce mai tensionată. Potrivit lui Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO, forțele militare ruse de la frontierele Ucrainei sunt din ce în ce mai mare și pun presiune pe trei laturi ale Ucrainei, printre care și Crimeea, care este mai apropiată de România.
Având în vedere presiunea mult prea mare din partea Rusiei, Occidentul a început să ia măsuri. Consolidarea României va continua, iar statele membre UE trimit ajutoare atât către țara noastră, cât și pentru Bulgaria.
"Noi dăm șansă dialogului diplomatic și politic, cu toată disponibilitatea (...) Suntem însă extrem de atenți la mobilizarea militară rusă care continuă în jurul Ucrainei. Asistăm la prezența suplimentară a trupelor rusești care vin din Extremul Orient în Belarus, la amplasări de sisteme de rachete S-400.
Deci nu vedem semne ale scăderii presiunii militare ruse pe cele trei laturi în jurul Ucrainei, inclusiv în Crimeea, care este mai apropiată de România și de litoralul vestic al Mării Negre (...)
Astăzi, avem în jurul Ucrainei peste 75% din forțele active ale armatei ruse. Este neobișnuit, este în afara sezonului de exerciții militare (...) Suntem pentru dialog, dar și pentru scenarii mai negative, pentru că nu știm dacă Federația Rusă va decide să folosească, din nou, forța militară împotriva Ucrainei.
Occidentul se pregătește pentru un posibil atac asupra Ucrainei
NATO dispune în mod permanent de o Forță de Reacție Rapidă, sub comanda generalului american Tod D. Wolters, comandantul suprem aliat. În prezent acestă Forță de Reacție Rapidă este condusă de Franța.
Ceea ce a anunțat Washingtonul, plasarea în alertă a 8.500 de militari, este o suplimentară a acestei forței, pe care comandantul suprem aliat poate dispune, în virtutea mandatului său, să o deplaseze acolo unde este nevoie, evident, pe flancul estic. Mai mult decât atât atât, pentru prima dată în istoria Alianței, un grup naval american de primă calitate, Harry S. Truman, este plasat sub comanda NATO în Mediterana.
Danemarca a trimis avioane F16 și o fregată în zona baltică. Spania și Italia au trimis avioane pentru poliție aeriană în Bulgaria. În România, ați văzut anunțurile făcute (de SUA și Franța, privind disponibilitatea de a deplasa trupe în țara noastră, n.r.).
Și nu vor fi ultimele cu privire la o prezență mai consolidată în România (...) Nu facem aceste lucruri pentru că simțim un pericol iminent la adresa NATO, nu anticipăm acest lucru.
Dar o acțiune severă la adresa Ucrainei - și însăși amenințarea permanentă rusă la adresa Ucrainei - reprezintă o deteriorare strategică în regiune care obligă comandanții militari și liderii politici ai NATO să ia măsuri de vigilență și de prudență.
Sperăm ca Federația Rusă să înțeleagă că securitatea europeană este într-un moment de cumpănă și că trebuie să procedeze neîntârziat la dezescaladare, la detensionarea situației din jurul Ucrainei", a spus Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, în interviul exclusiv acordat jurnalistul Radu Tudor, la Antena 3.