Naţionala, trei ani de haos şi de recorduri negative

Naţionala, trei ani de haos şi de recorduri negative

Tricolorii s-au întrecut în contraperformanţe în ultimele două campanii de calificare la turneele finale, în care au obţinut numai două victorii demne de consemnat într-un interval mare.

Naţionala de fotbal a României traversează în ultimii trei ani cea mai proastă perioadă din istorie. Tricolorii au ratat fără emoţii preliminariile pentru Mondialul din 2010 şi pe cele pentru Europeanul de anul viitor, doborând astfel recorduri negative care păreau de neatins. În jocurile oficiale, România a obţinut doar două victorii care merită consemnate, cu Lituania, în 2009, şi cu Bosnia, în 2011. Am luat gol de la Insulele Feroe şi de la Luxemburg! "Să fim mulţumiţi cu acest rezultat. Putea să fie şi mai rău", a enunţat selecţionerul Victor Piţurcă la finalul partidei cu Albania, indicând starea mizerabilă în care se zbate naţionala.

Piţi a pus pe seama fatalităţii golul primit în Albania. "Am luat gol din cauza unei greşeli în apărare", a sunat explicaţia tehnicianului.

Piţurcă şi Răzvan Lucescu sunt cei doi selecţioneri care au fost părtaşi la două campanii de calificare ruşinoase. N-au făcut nici reconstrucţie şi n-au obţinut nici rezultate. Piţi a început în 2008 campania de calificare la Mondialul din 2010. Dezastrul a venit de la primul meci, atunci când Lituania ne-a zdrobit la Cluj (scor 0-3). A urmat o victorie chinuită în Insulele Feroe (scor 1-0) şi un egal pe teren propriu, cu Franţa (scor 2-2). Piţurcă a demisionat după ce naţionala a pierdut, în patru zile, cu Serbia acasă (scor 2-3) şi cu Austria în deplasare (scor 1-2). Răzvan Lucescu, succesorul lui, nu a reuşit să remedieze situaţia. Preluată de fiul lui "Il Luce", în aceleaşi preliminarii, naţionala a remizat în Franţa (1-1), dar a fost umilită în Serbia (0-5). În patru meciuri nu am bătut Albania şi Belarus Fără a pune la socoteală cele două succese chinuite cu cei din Feroe, în preliminariile pentru Mondialul din 2010 am obţinut un singur succes, cel din deplasare cu Lituania (scor 1-0). Naţionala a terminat grupa pe locul 5, a acumulat 12 puncte din totalul de 30 şi a terminat cu un golaveraj negativ: 12-18. Dezastrul a continuat şi în ultimele preliminarii. Am debutat acasă cu Albania (scor 1-1) şi am continuat cu o altă remiză, în Belarus (scor 0-0). Pentru prima dată în istorie, albanezii şi ex-sovieticii au ieşit neînvinşi din confruntările cu România. După aceşti paşi falşi, înfrângerile din deplasare cu Franţa (scor 0-2) şi cu Bosnia (scor 1-2) au venit ca o consecinţă logică. După primele patru jocuri, pentru prima dată în istoria calificărilor la un turneu final, România nu obţinuse nicio victorie! Primul succes a venit abia la al cincilea joc, pe teren propriu, cu Luxemburg (3-1). În această confruntare, tricolorii au reuşit contraperformanţa de a fi conduşi două minute de nişte jucători dile tanţi. Singurul succes important obţinut în această campanie de calificare s-a produs pe teren propriu, contra Bosniei (scor 3-0). Am pierdut peste jumătate din puncte După acest meci, selecţionerul Răzvan Lucescu a demisionat, iar locul lui a fost luat de acelaşi Piţurcă. Actualul antrenor al României a găsit echipa aşa cum a lăsat-o, cu şansele compromise. Piţi a debutat cu o victorie în Luxemburg (scor 2-0), şi a continuat cu trei remize inutile cu Franţa (scor 0-0), Belarus (scor 2-2) şi Albania (scor 1-1). România a încheiat de data aceasta cu golaveraj pozitiv: 13-9. Tricolorii au adunat însă doar 14 puncte din totalul de 30 puse la bătaie. Avem, totuşi, un record pozitiv: suntem singura echipă din Grupa D neînvinsă acasă. În august 2008, naţionala se afla pe locul 11 în clasamentul mondial. Acum se găseşte pe 49. Rezultatele naţionalei în preliminariile pentru CM 2010 şi CE 2012 RĂZVAN LUCESCU VICTOR PIŢURCĂ

Ne puteți urmări și pe Google News