Prima reprezentativă arată ca o echipă din lumea a 3-a fotbalistică. Aria de selecție se bazează pe jucători din modesta LigăI sau pe „stranieri” fără anvergură, care evoluează în Belgia, Bulgaria sau Qatar
Naționala de fotbal a României a încheiat o campanie deplorabilă de calificare la Campionatul Mondial din Rusia - 2018.
Entuziasm și optimism fără acoperiere. Despre asta a fost vorba în urmă cu doi ani, în momentul în care s-au stabilit grupele preliminare pentru CM. La prima vedere, „tricolorii” aveau să întâlnească adversari abordabili: Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia și Kazahstan. Tragerea la sorți ne fusese favorabilă, mai ales că România intrase în urna capilor de serie.
Burleanu se pregătește de alegeri
Realitatea avea să se dovedească ruptă total de calculele teoretice. Conduși de Christoph Daum, antrenorul de care Răzvan Burleanu, președintele FRF, nu auzise până în momentul în care i-a fost propus de consilierul Andrei Vochin, „tricolorii” au avut evoluții de coșmar și au încheiat „grupa abordabilă” pe locul al 4-lea! Așadar, în vara anului viitor, naționala va bifa două decenii de la ultima prezență la un Campionat Mondial. Pentru acest eșec lamentabil a plătit Christoph Daum, antrenor înlocuit de Cosmin Contra. La „Casa Fotbalului”, Răzvan Burleanu țese strategii pentru a pregăti alegerile din 2018.
Campania a fost încheiată cu „Guriță” pe banca tehnică și cu două rezultate pozitive: 3-1 contra Kazahstanului și 1-1 în Danemarca. Însă, din punct de vedere estetic, România a arătat la fel de rău.
Andone, dezamăgiri pe bandă rulantă
Contra a lucrat la capitolul agresivitate, i-a mobilizat pe jucători, dar posibilitățile de exprimare ale „tricolorilor” sunt limitate. Fotbaliști de condiție modestă, de la care așteptările nu pot fi prea mari. Văzut ca un salvator, Contantin Budescu a marcat „o dublă” împotriva Kazahstanului”, dar cu Danemarca, echipă de un alt calibru, n-a existat.
Florin Andone, om care evoluează săptămână de săptămână în Primera Division, a marcat 1 gol în 19 meciuri pentru România și a dezamăgit constant. În centrul apărării, titular este Dragoș Grigore, jucător legitimat în Qatar, la Al-Sailiya.
În Divizia C a Ligii Națiunilor
Naționala se bazează și pe Nicușor Stanciu și Alex Chipciu, fotbaliști care bat pasul pe loc în Belgia, la Anderlecht, pe Bogdan Stancu (absent la ultimele două meciuri), legitimat la modesta Bursaspor, dar și pe „bulgarii” Claudiu Keșeru și Cosmin Moți (Ludogoreț). Grosul internaționalilor vine din modesta Ligă I: Cristi Ganea, Sergiu Hanca, Mihai Bălașa, Ciprian Deac sau Nicușor Bancu nu par să aibă anvergură pentru meciurile cu adversari solizi.
În aceste condiții, Cosmin Contra pare să aibă mari bătăi de cap pentru a construi o echipă decentă. Naționala va fi cap de serie în Divizia C a Ligii Națiunilor, iar în preliminariile pentru Euro 2020 va intra în urna a 3-a sau a 4-a. Perspective deloc încurajatoare pentru calificarea la turneul final.
„Să nu ne dăm bătuți”
Cosmin Contra a salvat ce se mai putea salva în finalul de campanie și a plecat neînvins din Danemarca (1- 1), datorită unui gol egalizator marcat de Ciprian Deac (88), într-un moment în care „tricolorii” erau în inferoritate numerică. La final, selecționerul a vorbit despre ceea ce-și dorește de la jucători. Sunt mulțumit de băieți, de atitudinea lor. I-am felicitat pentru efortul depus pentru că am alergat în zece oameni împotriva unei echipe care avut posesia. Le-am spus băieților la sfârșit că ăsta este spiritul pe care îl vreau la echipa națională. Nu trebuie să ne dăm bătuți niciodată și să dăm mereu totul pentru a câștiga”, a explicat „Guriță”.