Naţionala României a pierdut, la mare luptă, duelul de debut de la Cupa Mondială. "Stejarii" s-au înclinat în faţa Scoţiei, scor 24-34, după un meci pe care l-au dominat în multe momente.
Selecţionata "stejarilor" a fost la doar câteva minute de producerea unei prime mari surprize la Cupă Mondială de Rugby. Sâmbătă dimineaţa, la Invercargill, România a cedat în faţa Scoţiei, formaţie care nu a ratat niciodată calificarea în sferturile de finală ale competiţiei, la doar zece puncte (24-34). Însă scorul e mincinos.
Elevii lui Romeo Gontineac le-au dat o replică serioasă "ciulinilor", conducând pe tabela de marcaj cu zece minute înainte de final. Tricolorii au reuşit două eseuri, prin Lazăr şi Carpo, iar pachetul de înaintare român l-a măturat pe cel scoţian pe durata întregii partide.
Scoţienii s-au impus pe final, Danielli reuşind două eseuri în ultimele minute ale confruntării, profitând de oboseala "stejarilor". Combinaţiile rapide ale "ciulinilor", care le-au adus renumele de "All Blacks ai nordului", au ieşit învingătoare în faţa jocului bazat pe forţă şi dăruire al românilor.
"Ne-au lipsit doar opt minute"
"Sunt mândru că antrenez această echipă naţională şi că pregătesc asemenea jucători. Am fost aproape de un rezultat mare. Ne-au lipsit doar opt minute ", a spus, după meci, selecţionerul Romeo Gontineac. Marius Tincu, căpitanul naţionalei şi cel mai bun jucător al meciului de la Invercagill, era conştient şi el de cât de aproape au fost "stejarii" de o victorie istorică.
"Am crezut prea devreme într-un succes. Păcat că s-a terminat aşa. Mă bucur însă că astăzi (n.r. - sâmbătă) am arătat lumii întregi că în România se joacă rugby adevărat. Fac public o invitaţie naţionalei Scoţiei să vină anul viitor să dispute un meci cu noi, la Bucureşti", a spus Tincu.
Jurnaliştii scoţieni au zâmbit. Le-a plăcut provocarea. Jucătorii naţionalei "ciulinelui" i-au răspuns şi ei, cu entuziasm, la propunerea Tincu: "Suntem gata să venim la Bucureşti!". Pentru "stejari" urmează du elul cu Argentina, învinsă greu de Anglia (9-13), care se va disputa sâmbătă, tot la Invercargill.
ŞOCANT
Un orfan cu o sticlă de "Bucegi" în vitrină
IMAGINE. Poza unui copil român, lipită pe o vitrină din Noua Zeelandă
În centrul oraşului Invercargill, pe "Tay Street", la numărul 15, se află sediul "Orphans AID International" (n.r. - o organizaţie care se ocupă cu ajutorarea orfanilor din lumea întreagă). În vitrină este expusă o poză mare cu un copil, având în mână o sticlă pe care scrie "Bucegi".
Recipientul este al uneia dintre mărcile cele mai ieftine de bere din România. Foarte probabil şi copilul din imagine este unul dintre nenumăraţii minori care trăiesc în mediile sărace din ţara noastră. Problemele pe care România le are cu abandonul copiilor au ajuns, din întâmplare sau nu, şi la capătul lumii.
JURNAL
Viaţa în Noua Zeelandă este foarte liniştită, dar şi scumpă. O cartelă telefonică de 40 de dolari te ţine două apeluri
Drumul de aproape două zile din România până în Noua Zeelandă este năucitor. Entuziasmul celor care călătoresc la capătul lumii dispare subit când nimeni nu-şi mai simte picioarele după atâtea ore de zbor.
Uriaşa aeronavă a aterizat la Christchurch, dar mai urmează o porţie de supliciu, încă o oră de zbor până la Invercargill, acolo unde naţionala de rugby a României are programate primele două meciuri de la Cupa Mondială.
Avionul pentru Invercargill pare o musculiţă pe lângă A 380-ul cu care am parcurs drumul Dubai-Sydney. Stewardesa, o neozeelandeză trecută bine de 50 de ani, a zâmbit încontinuu. A intrat în cabina piloţilor, a vorbit cu câţiva "navetişti". Fetiţa ei a împărţit bomboane pasagerilor. Parcă e o afacere de familie.
Invercargill - oraş pustiu şi fără blocuri
Invercargill are în jur de 30.000 de locuitori şi un stadion de aproximativ 17.000 de locuri. Oraşul e pustiu, fiindcă neo-zeelandezii se delectează cu festivitatea de deschidere a Cupei Mondiale.
Un litru de lapte costă aproape trei dolari!
În ziua meciului România - Scoţia, oraşul a fost ceva mai animat, deşi ploua şi era frig. Localnicii folosesc maşini vechi, cele mai multe de provenienţă japoneză. Viaţa e scumpă în Invercargill. "Aşa e în toată Noua Zeelandă", ne-a dezvăluit un român din Braşov, stabilit de mai mulţi ani în insulă. Oamenii sunt însă mulţumiţi cu traiul pe care îl duc aici, la capătul lumii. Salariile sunt achitate săptămânal, aşa că oamenii nu duc lipsă de lichidităţi.
"Plata e la oră. 15- 20 de dolari neozeelandezi, până la 40-45 de dolari pe oră", ne-a mai explicat conaţionalul stabilit acolo. Un dolar e aproape trei lei româneşti.
O cartelă de telefon costă 40 de dolari, dar după două telefoane creditul a expirat! În supermarketuri nu e bine să faci paritatea cu moneda naţională. O pâine e doi dolari, o apă plată la 1,5 litri aproape la fel, iar un litru de lapte aproape 3 dolari.
PASIUNE. Fanii neo-zeelandezi au adoptat tricolorul românesc
La restaurant e şi mai scump. O bere la barul hotelului în care sunt cazaţi "stejarii" e apoape 10 dolari neo-zeelandezi!
- "Evenimentul zilei" e singura instituţie mass-media din România care are un trimis special la Cupa Mondială de Rugby, care va transmite corespondenţe şi pentru "Radio Sport Total FM".
GENERAŢII. Reporterul nostru (în tricou alb), alături de o familie de suporteri scoţieni: fiul, bunicul şi tatăl
17 mii de spectatori
au urmărit meciul România - Scoţia din tribunele arenei din Invercargill. Oraşul este casa a 30.000 de suflete
Citiţi şi:
- Cupa Mondială de Rugby: Spectacol la Wellington
- Marius Tincu: "Am arătat lumii întregi că în România se joacă rugby"
- "L'Equipe", după meciul "stejarilor" cu Scoţia: "Rezultat prea dur pentru români"