Ntalia Gavriliță, fost ministru de finanțe, a fost nominalizată de președintele Maia Sandu pentru funcția de premier în Republica Moldova.
Un fost ministru de finanțe, Natalia Gavriliță, a fost propus ca premier în Republica Moldova. Natalia Gavriliţă (foto Facebook) a fost desemnată de preşedintele Maia Sandu pentru această funcție. Şeful statului de peste Prut a declarat că Natalia Gavriliţă este o persoana în care are încredere şi o „profesionistă integră şi responsabilă”, potrivit Radio Chișinău.
„I-am dat sarcina să creeze echipa guvernamentală şi să pregătească un program de guvernare. Acesta va trebui axat pe dezvoltare economică şi curăţarea instituţiilor statului de corupţie”, a declarat Maia Sandu.
Noul premier propus urmează să-și stabilească echipa de miniștri și să-și definitiveze programul de guvernare. Apoi, va trebui să le prezinte în plenul Parlamentului, solicitând votul deputaţilor pentru învestire.
Natalia Gavriliță candidat la funcția de premier în Moldova
Natalia Gavriliţă a fost ministru al finanţelor în cabinetul condus de Maia Sandu între 8 iunie și 14 noiembrie 2019. Guvernul Sandu a căzut în urma votării moțiunii de cenzură la data de 12 noiembrie 2019 de fracțiunile partidelor PSRM și PDM.
„Sunt onorată că am fost desemnată în calitate de candidat la poziția de Prim-ministru. Voi folosi aptitudinile și competențele mele pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și prosperarea Moldovei. Cred cu tărie că cetățenii merită dreptate și bunăstare și voi veni în fața voastră cu o echipă și un program care pot să scoată țara din criză și să apere interesele cetățenilor”, a scris Natalia Gavriliţă pe Facebook.
Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, dacă guvernul nu este învestit după cel puţin două încercări, parlamentul urmează să fie dizolvat. În aceste condiții pot fi organizate alegeri anticipate.
Maia Sandu propune alegeri anticipate
În acest context, președintele Maia Sandu s-a pronunțat în favoarea organizării alegerilor parlamentare anticipate. Acestea reprezintă singura soluție pentru ieșirea din impasul în care se găsește Republica Moldova.
„Consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale de a ieşi din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetăţenii au dreptul să-şi aleagă deputaţii. Acum fracţiunile din Parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă îşi doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. Sau vor să pună capcane”, a mai spus președintele Maia Sandu.
Partidele pro-europene din Moldova spun că nu vor vota, pentru a declanșa alegeri anticipate