Regimul Băsescu lasă în urma sa “o Românie alienată", cu cea mai adâncă prăpastie între guvernanţi şi guvernaţi, precum şi între cetăţeni şi stat, susține preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.
“Iar acest lucru se vede şi se simte zilnic. Lipsa de încredere în instituţii, insecuritatea şi absenţa oricărei perspective sunt elementele dominante în România lui Traian Băsescu şi a PDL. O ţară în care primului-ministru coaliţia guvernamentală îi rezervă doar rolul de 'operator', ca 'manager străin' pentru statul român - considerat o societate comercială cu acţionari PDL, UDMR şi UNPR...", scrie Năstase pe blogul personal. Potrivit fostului premier, românii se tem de cei care guvernează, iar statul şi-a pierdut orice autoritate.
“Ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva această disoluţie a autorităţii este una voluntară. Ideea de reformă a statului, despre care tot vorbeşte Traian Băsescu, nu conduce la un stat minimal, ci la unul impotent, atrofiat, care nu poate asigura serviciile de bază cetăţenilor. Actuala putere încearcă să vândă un fals discurs ideologic. În spatele lui, se ascund interese private pecuniare. Cazul neregulilor privind despăgubirile pentru proprietăţile confiscate este doar unul dintre exemple. Acelaşi sentiment de alienare îl regăsim şi în relaţia dintre oameni. Societatea a devenit mult prea violentă iar sentimentul de nesiguranţă s-a acutizat. Societatea românească pare că şi-a pierdut busola. În acest moment plutim în derivă iar apele nu sunt deloc limpezi. Tot mai mulţi români - aproape 9 milioane conform Eurostat - trăiesc de pe o zi pe alta. Societatea românească - în întregul său - trăieşte de pe o zi pe alta, hrănindu-se din scandaluri, oferite continuu de actuala putere. România se împrumută aproape zilnic. Datoria externă a crescut cu 25 de mld. euro din 2008 până acum (am ajuns la 97 mld. euro datorie externă totală)", susţine liderul CN al PSD.
El mai invocă existenţa unui “sentiment de insecuritate generalizat, care s-a răspândit dinspre sistem şi stat spre individ şi viceversa", în timp ce “mizele electorale" ale UDMR şi competiţia între partidele maghiarilor din România sunt acuzate că lovesc în solidaritatea cetăţenească.
“În urmă cu 10 ani, liderii UDMR spuneau că, după integrarea în UE, nu va mai fi nevoie de UDMR şi că maghiarii se vor integra în partidele existente, corespunzător opţiunilor lor ideologice. Iată că, după integrarea în UE, au mai apărut încă două partide ale maghiarilor, exportând în România, din Ungaria lui Orban, idei aparţinând secolului 19", mai scrie Năstase.
Fostul premier apreciază că, în noul context, este nevoie de un proiect integrator, de un proiect de societate care să mobilizeze energiile şi care să le redea speranţa românilor, proiect în care punctul de plecare ar trebui să constea în refacerea încrederii populaţiei în instituţiile statului.