Experţi NASA susţin, după ce au analizat cele mai recente imagini capturate de sonda spaţiala New Horizons, că planeta Pluto pare să fie "surprinzător de asemănătoare Pământului", deoare există un proces similar cu circuitul apei pe Terra.
NASA a anunțat că rezultatele obţinute de la sonda spaţială New Horizons sunt uimitoare şi depăşesc cele mai înalte aşteptări. Într-o imagine ce înfăţişează o zonă ecuatorială a planetei pitice Pluto poate fi observată o zonă muntoasă cu vârfuri de peste 3.500 de metri deasupra suprafeţei îngheţate. Vârfurile muntoase au fost botezaţi Norgay Montes şi Hillary Montes după alpiniştii Edmund Hillary şi Tenzing Norgay, care au fost primii care au escaladat pe Everest.
Conform specialiștilor, munții de pe Pluto, au început să se formeze probabil în urmă cu cel mult 100 de milioane de ani, fiind foarte tineri prin comparație cu vârsta sistemului solar — 4,6 miliarde de ani. În plus, procesul de formare a acestor munți ar putea să fie încă în derulare, conform lui Jeff Moore, de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Moffet Field, California, liderul echipei care se ocupă de analiza geologică și geofizică a imaginilor obținute de New Horizons.
Acești munți sunt formați probabil din apă înghețată. Deși suprafața acestui planetoid este acoperită în mare parte din gheață de metan și azot, aceste substanțe înghețate nu sunt suficient de dure pentru a ridica munți. Cel mai probabil apa înghețată a creat aceste vârfuri muntoase. „La temperaturile de pe Pluto (între—243 și—218 grade Celsius) apa înghețată are consistența rocilor”, a explicat unul din membrii echipei, Bill McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.
Un apus de soare, capturat în 14 iulie, pe Pluto, dezvăluie munţii flancaţi de câmpii imense şi gheţari.
"Imaginea te face să simti că acolo, pe Pluto, topografia peisajului ni se potriveşte", a declarat Dr. Alan Stern, de la Institutul de Cercetare Southwest din Colorado, citat de The Independent.
"Nu ne-am așteptat să găsim indicii ale unui ciclu glaciar pe bază de azot, pe Pluto, care funcționează în condițiile reci ale sistemului solar", a declarat Alan Howard, expert în geologie, geofizică și imagistică, de la Universitatea din Virginia.
"Cea mai bună prietenă a mea s-a CĂSĂTORIT cu bărbatul care m-a VIOLAT" | GALERIE FOTO
Îi RECUNOŞTI? Imagini NEMAIVĂZUTE cu mari vedete, în ipostaze inedite | GALERII FOTO
Suferă de atrofie musculară, dar întruchipează cu succes rolul lui Mad Max | GALERIE FOTO şi VIDEO