NASA, noi descoperiri! Marte arăta ca Pământul: avea o atmosferă luxuriantă cu râuri, lacuri și oceane. Cum au dispărut toate acestea

Noi dezvăluri ale cercetătorilor de la NASA spun că Marte arăta aproape ca Pământul cu o atmosferă luxuriantă, râuri, lacuri și oceane. Canoanele formate din cauza vântului puternic, țărmurile străvechi uscate care străbat peisajul marțian sunt toate dovezi ale unui trecut cu pământ şi apă pe planeta roşie.

Astăzi, Marte este un deșert în toată regula, a cărui atmosferă este subțire ca coală de hârtie și fără magnetosferă pentru a se proteja de radiațiile spațiale mortale.

Ce s-a întâmplat cu Marte acum 4,5 miliarde de ani?

Un nou studiu publicat pe 10 aprilie de către oamenii de știință NASA în revista Nature, sugerează că furtunile gigantice de praf ar putea fi cauza. Pe Marte, furtuni uriașe de praf apar în mod regulat. Furtunile marțiene variază în funcție de mărime și de intensitate, dar pot să se extindă pe întreaga suprafaţă și să dureze săptămâni. Cercetătorii NASA cred că cel puțin o astfel de furtună se declanşează pe planeta roșie în fiecare an. Una dintre aceste furtuni de praf a prins și a înghițit întreaga planetă Marte în vara anului 2018, provocând sfârșitul tragic al oportunității Roverului NASA.

Geronimo Villanueva, om de știinţă, crede că furtuni ca aceasta sunt esențiale pentru a debloca misterul apei care dispărut de pe planetă. Potrivit expertului NASA, furtunile puternice de praf pot ridica vaporii de apă la altitudini mai mari de aproximativ 20 km până la cel puțin 80 de kilometri deasupra suprafeței.  Când se întâmplă acest lucru, furtunile de praf perturbă ciclul natural al apei planetei roșii, împiedicând astfel vaporii de apă să cadă înapoi în pământ.  NASA a explicat: "Pe pământ, H2O cade ca ca ploaie sau zăpadă. Același proces ar fi putut exista pe Marte cu miliarde de ani în urmă ". Când vaporii de apă ajung la altitudini mai mari, radiația solară intensă descompune moleculele de H2O"..

Cercetarea incredibilă a fost realizată cu ajutorul Agenției Spațiale Europene (ESA) și a Agenției Spațiale Roscosmos din Rusia.

Cercetătorii spun că au găsit dovezi ale unei "retrageri de vapori de apă" cu ExiMars Trace Gas Orbiter - o navă spațială gestionată de ESA și Roscosmos.  În studiul lor, cercetătorii scriu: "Furtunile globale de praf de pe Marte sunt rare, dar pot afecta atmosfera marțiană pentru câteva luni".  "Ele pot provoca schimbări în dinamica atmosferică, în principal din cauza încălzirii solare a prafului". "La rândul său, schimbările dinamicii atmosferice pot afecta distribuția fotochimiei atmosferice și a climei pe Marte", se mai scrie în studiul publicat în revista de specilitate.