Oumuamua, primul obiect interstelar descoperit în Sistemul Solar, se deplasează de la Soare mai repede decât se aşteptau astronomii. Rezultatele obținute de cercetători indică faptul că Oumuamua este cel mai probabil o cometă interstelară şi nu un asteroid.
Echipa, condusă de Marco Micheli de la ESA, a explorat mai multe scenarii pentru a explica viteza mai mare decât previziunile a acestui vizitator enigmatic, scrie Science Daily.
Cea mai posibilă explicaţie este că Oumuamua pierde material de pe suprafaţă ca urmare a căldurii Soarelui. Materialul ejectat oferă o forţă mică dar constantă care ajută la creşterea vitezei, trimiţând corpul cu viteze de circa 114.000 km/h prin Sistemul Solar.
Această „degazare” este un comportament tipic cometelor şi contrazice clasificarea anterioară a corpului, considerat până acum asteroid, notează descopera.ro.
De obicei, atunci când cometele sunt încălzite de Soare, acestea ejectează praf şi gaz, care formează un nor de material în jurul lor şi o coadă. Totuşi, echipa de cercetare nu a detectat nicio dovadă vizuală în acest sens.
„Nu am văzut coada, ceea ce este neobişnuit”, explică Karen Meech de la Universitatea din Hawaii. „Credem că Oumuamua ejectează particule neobişnuit de mari de praf”.
„Echipa speculează că poate granulele mici de praf de pe suprafaţa cometei au fost înlăturate în timpul călătoriei cometei prin spaţiul interstelar, rămânând doar particulele mari. Un nor format din aceste particule nu ar fi suficient de luminos pentru a fi detectat, dar ar explica schimbarea neaşteptată a vitezei cometei Oumuamua.
De asemenea, noile rezultate pot duce la regândirea teoriei cu privire la locul de origine al cometei, deoarece traiectoria obiectului ar fi schimbată ca urmare a cunoaşterii noii viteze (şi a motivului de la baza acesteia).