Ultimul meteorit atât de important care a fost observat la Celiabinsk, în Rusia, în 2013, a făcut 1.000 de răniţi din pricina cioburilor geamurilor sparte. Niciun martor nu l-a putut observa direct. NASA a difuzat aseară pe site-ul Jet Propulsion Laboratory, unul dintre centrele de crecetări spaţiale, mai multe fotografii ale meteoritului extrem de mare apărut în Marea Bering făcut de unul din sateliţii săi.
Pe aceste imagini, luate câteva minute după dezintegrarea meteorului în atmosferă, se pot vedea umbrele portocalii lăsate peste nori. Este vorba de nori de particule apărute la o temperatură foarte mare şi care au fost lăsate de bula de foc declanşată de explozie.
NASA estimează că meteorul (Punct luminos care apare noaptea pe cer şi se deplasează cu mare viteză, lăsând uneori o dâră care se stinge după scurt timp) s-a produs la ora 23, 48 GMT.
Pozele au fost obţinute prin satelitul Terra
Prima fotografie a fost realizată la 23, 50 GMT, alte 5 fotografii au fost obţinute după alte 5 minute, pe care NASA le-a strâns într-un montaj care arată norii de praf portocalii.
NASA estimează că fenomenul este unul luminos rezultat de intrarea în atmosferă a unui asteroid sau al unui alt corp ceresc. Dacă nu se vaporizează total în atmosferă şi pe pământ este vorba atunci de un meteorit. Prima fotografie a fenomenului a fost luată de un satelit meteorologic japonez şi difuzată abia în această săptămână.