Informații importante pentru viitorul omenirii ies la suprafață după ce NASA le-a ținut ascunse mai mult de un deceniu. Unul dintre sateliții planetelor din sistemul nostru solar ar putea susține prezența vieții extraterestre.
Datele preluate de sonda spațială Galileo folosită de NASA – care a explorat planeta Jupiter între 1995 și 2003 – sugerează că satelitul înghețat Europa ar putea să aibă gheizere cu apă lichidă.
Considerat unul dintre locurile cele mai promițătoare pentru căutarea vieții extraterestre din sistemul solar, Europa este cunoscută și pentru că este formată dintr-un ocean global înghețat, care conține mai multă apă decît Terra, informează timpul.md.
Descoperirea unor coloane de fluid indică faptul că oceanul înghețat ar putea să erupă în spațiu prin crusta înghețată. Studiul a fost publicat în revista „Nature Astronomy”.
Cercetătorii NASA spun că descoperirea ar putea ajuta și la căutarea vieții extraterestre, prin trimiterea unei navete spațiale care să analizeze vaporii de apă evacuați de posibilul gheizer. De asemenea, cu ajutorul unei sonde spațiale, s-ar putea lua o mostră de material ejectat de Europa, care să fie mai apoi analizată de oamenii de știință pe Pămînt.
Acestea sînt cele mai facile metode. Ar mai exista posibilitatea de a plasa o sondă pe planeta înghețată, care să foreze un strat gros de gheață – cîteva zeci de kilometri – pentru a analiza apa oceanului.
Primele imagini au fost surprinse în 2013 cu ajutorul telescopului spațial Hubble. Atunci, gheizerele au fost descoperite în partea de sud a planetei, dar cercetătorii erau sceptici. În 2016 și 2017, cercetătorii au raportat că mai multe imagini ale telescopului indicau prezența gheizerelor.
În mai 2017, Melissa McGratg din cadrul Institutului SETI a făcut o prezentare care cuprindea toate aceste dovezi, inclusiv ipoteza că naveta spațială Gagileo a surprins aceste indicii cu două decenii mai devreme.
Toate aceste studii și dovezi i-au făcut pe cercetători să stipuleze că apa este evacuată în spațiu prin crăpăturile apărute în gheața groasă a satelitului Europa. De asemenea, este posibil ca vaporii de apă să provină dintr-un lac sau un alt rezervor prins în gheața groasă.
Într-adevăr dovezile sînt promițătoare, însă cercetătorii speră ca acestea să fie mai bine conturate în 2020, atunci cînd o navetă spațială orbitală care face parte din misiunea Europa Clipper, va analiza mai bine crusta planetei.