NASA a explicat cum a ajuns VIAŢA pe MARTE

NASA a anunţat că au fost descoperite dovezi ale prezenţei sărurilor hidratate pe Marte, precizând însă că nu au fost găsite probe directe ale prezenţei apei în stare lichidă pe planeta roşie. Jurnaliştii au pus imediat întrebarea la care toată lumea aştepta de multă vreme un răspuns: "Există viaţă pe Marte?"

 Răspunsul a venit prompt: "DA. Ştim asta pentru că deja am trimis-o acolo". John M. Grunsfeld, administratorul departamentului de Misiuni Ştiinţifice, a explicat că se referă la microbii care au fost transportaţi de robotul Curiosity. Deşi roverul şi nava spaţiale au fost sterilizate, unii microbi sunt "foarte tenace", a adăugat acesta, potrivit Washington Post, citat de stirileprotv.ro.

NASA are standarde şi reguli foarte stricte privind "protecţia planetară": navele spaţiale trebuie să fie extrem de curate, iar locurile considerate propice dezvoltării vieţii sunt analizate foarte serios înainte de a fi vizitate. Cu toate acestea, este practic imposibil că totul să fie 100% steril iar zonele să nu fie contaminate.

Un studiu publicat luni de cercetătorul american Lee Billings a arătat că este imposibil să explorăm Marte fără a contamina planetă. Din ce în ce mai multe zone par a fi potrivite dezvoltării vieţii, iar NASA nu are suficiente fonduri pentru a le analiză pe toate, asigurând în acelaşi timp un nivel de curăţenie necesar.

"Deşi este incomod, problemele privind protecţia planetară sunt prea grave pentru a fi ignorate. A venit timpul să le rezolvăm, altfel, călătoriile noastre spaţiale vor deveni un fiasco", a precizat Lee Billings.

NASA analizează în acest moment dacă să trimită robotul spre râurile de apă descoperite.

"Pe pământ, oriunde găsim apă, găsim şi viaţă. Marte este un loc foarte dificil de supravieţuit, însă am descoperit pe Pământ forme de viaţă care se pot dezvoltă în medii extrem de dure", a declarat Joe Michalski, cercetător la Muzeul de Istorie din Londra.