Miercuri, membrii CNA, inclusiv șefa instituției, Laura Georgescu, au fost audiați la Comisia de Cultură a Senatului. Narcisa Iorga, membru al CNA și unul dintre persoanele care au reclamat abuzurile șefei CNA a povestit pe pagina personală de Facebook cum s-au desfășurat audierile.
”Scriu târziu. M-am gândit mult după audierea de azi de la Senat. A fost un joc? O eschivă? O înțelegere pentru deblocarea situației fără ca Laura Georgescu să-și piardă mult iubita funcție? Am fost un pion sau un nebun în jocul acesta de șah? Nu știu. Senatorii au spus că nu pot forța niciun membru CNA să demisioneze, deci nici pe Laura Georgescu. M-am întrebat retoric: cum ați fi procedat dacă aș fi vorbit eu precum Laura Georgescu? Ea a fost prezentă doar fizic. Trei ore s-a vorbit despre ea. Critici dure. Toate la persoana a treia. Laura Georgescu nu a ridicat ochii din hârtiile pe care a scris mare tot ce s-a vorbit, încruntată, cu colțurile gurii lăsate și buzele strânse a îndârjire. Nimic nu a scos-o din această stare. La sfârșit, președintele comisiei i-a dat cuvântul un timp nelimitat. N-a vrut să vorbească. Nu știu exact cum s-a exprimat pentru că n-am auzit. Deși mă despărțeau de ea un scaun gol și unul ocupat de Christian Mititelu, nu am deslușit nimic din vocea ei stinsă. Georgică Severin a mai întrebat-o o dată: ”Nu aveți nimic de spus?”. Nu, a răspuns șoptit Laura Georgescu. Ce mielușică! Ca s-o citez, a jucat un rol. Rol de rege pe tabla de șah. Christian Mititelu sărea în ”L”. El a jucat rolul ”calului” rămas singura piesă în apărarea ”regelui”. I-o fi spus replica celebră: tot ce spui, poate fi folosit împotriva ta, așa că mai bine tu taci și te apăr eu. Mititelu a fost din cale afară de penibil! A politizat discuția, deși senatorii s-au abținut. A întrerupt mai mulți vorbitori. A apărat-o cu dinții pe Laura Georgescu. Nu mă mai întreb de ce. Am răspunsul, dar îl voi face public la momentul potrivit.”, a scris Narcisa Iorga.
”Trei ore de discuții s-au finalizat cu o declarație comună a senatorilor și membrilor CNA. Vom schimba întâi Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA, astfel încât atribuțiile președintelui să nu-i mai dea posibilitatea abuzurilor. Sintetizând în câteva cuvinte: încercăm să ne luăm Consiliul înapoi. Apoi abia vom relua ședințele publice. Avem termen până pe 5 septembrie. Laura Georgescu stătea la marginea mesei, nu la prezidiu, cu ceilalți vorbitori. De acolo și de față cu noi toți, a mai tras o minciună: ”Încercăm să transparentizăm exact drepturile pe care le are Consiliul în integralitatea lui ca for colegial de 11 membri cu voturi egale şi lăsând doar obligaţii şi interdicţii pentru fiecare membru luat separat”. Cum adică? Nimeni nu vorbise în comisie, în cele trei ore, despre ”obligații și interdicții pentru fiecare membru luat separat”, ci doar despre reducerea puterilor Laurei Georgescu în favoarea Consiliului. Iată de ce mă gândesc că totul a fost un joc. Orice rol mi-ar fi dat în acest joc, aștept o săptămână. Până când expiră termenul. Apoi, voi vedea ce voi avea de făcut”, a concluzionat aceasta.