Naomi, martor-cheie în procesul "diamantelor însângerate"

Modelul britanic va depune mărturie în procesul internaţional în care fostul dictator liberian Charles Taylor e judecat pentru genocid şi crime împotriva umanităţii în războiul civil din Sierra Leone.

Top-modelul britanic Naomi Campbell (40 de ani) este aşteptată, mâine, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, pentru a depune mărturie în cazul fostului preşedinte al Liberiei din perioada 1997-2003, acuzat de mai multe tipuri de crime.

Charles Ghankay Taylor, în vârstă de 62 de ani, este chemat în faţa Tribunalului Special pentru Sierra Leone ca să explice rolul pe care l-a avut în războiul civil din Sierra Leone (1991-2001), soldat cu 120.000 de morţi şi mii de răniţi.

Un alt cap de acuzare este faptul că Taylor s-ar fi aflat în posesia "diamantelor însângerate" care au constituit "moneda de schimb" pentru arme şi muniţie de război, fapt ce ar putea fi dovedit dacă Naomi Campbell ar mărturisi că a primit o astfel de piatră de la fostul preşedinte.

"Diamante însângerate" oferite "după ospăţ" " Diamantele însângerate", pietre provenite din ţări în care au fost oferite în schimbul armelor sau din zonele în care extragerea acestora era plătită cu sânge, regiuni în care drepturile omului erau încălcate, şi-au câştigat o tristă faimă în lume.

Potrivit acuzaţiilor, Charles Taylor a mers în septembrie 1997 în Africa de Sud pentru a oferi astfel de pietre în schimbul muniţiei de război. În timpul călătoriei, acesta a luat parte la o cină organizată de preşedintele sud-african de la acea vreme, Nelson Mandela, unde a fost invitată şi Naomi Campbell.

Potrivit avocaţilor acuzării, top-modelul ar fi acceptat unul dintre diamante din partea fostului preşe dinte al Liberiei, însă pe 14 ianuarie anul acesta, când Naomi a fost pentru prima dată adusă în discuţie în acest caz, a negat că ar fi primit o astfel de piatră.

Martor în proces

Avocaţii acuzării spun că mărturia top-modelului în acest proces este "o chestiune centrală, care ar demonstra faptul că Taylor chiar s-a aflat în posesia pietrelor respective. Asta ar demonstra că este responsabil atât de dezvoltarea unui plan care a cauzat moarte şi multiple distrugeri, cât şi de preluarea controlului fizic şi politic asupra statului Sierra Leone pentru a exploata resursele naturale.

Mofturi à la Campbell

Mâine, toată atenţia presei internaţionale se va îndrepta asupra manechinului Naomi Campbell. Deşi a acceptat să depună mărturie în procesul împotriva fostului preşedinte - care a pledat nevinovat pentru cele 11 capete de acuzare de crime de război şi crime contra umanităţii -, Naomi, cunoscută pentru mofturile sale, a cerut câteva asigurări legate de expunerea mediatică.

Ea vrea ca presa şi, mai ales, paparazzii să nu o urmărească pentru fotografii sau înregistrări atunci când se va îndrepta spre tribunal şi să i se acorde toate măsurile de protecţie fizică.

Campbell este aşteptată să depună mărturie cu privire la acuzaţiile venite din partea fostei sale agente Carole White şi a actriţei Mia Farrow, potrivit cărora ea a primit acel diamant de la Taylor chiar după cina organizată de Nelson Mandela în septembrie 1997. Pe de altă parte, avocaţii fostului preşedinte vor să mai întârzie mărturia top-modelului cu o zi pentru a fi siguri că va fi un proces corect pentru Taylor.