Nagorno-Karabah. Armenii își dau foc la case și mută mormintele părinților

Noi episoade dramatice apar în urma conflictului din Nagogno-Karabah, dovadă că nici un acord politic nu poate reface viețile oamenilor, distruse iremediabil.

Casele din satele din Nagorno-Karabah, asupra cărora Azerbaidjanul urmează să-și recâștige controlul, duminică, au fost incendiate, sâmbătă, de locuitori lor înainte să plece spre Armenia.

„Aceasta este ultima zi, mâine soldații azeri vor fi aici”, a spus un soldat din satul Charektar, în regiunea Kalbajar, care urmează să fie predată forțelor azere.

Numai în acest sat, marcând limita cu districtul vecin Martakert, care trebuie să rămână sub control armean, cel puțin șase case au fost incendiate sâmbătă dimineață. Flăcări ieșeau din ferestre, mistuind casele, scrie Le Figaro.

„Aceasta este casa mea, nu o pot lăsa pe seama turcilor” (așa cum sunt deseori numiți azerii de armeni), a explicat proprietarul uneia dintre aceste case, aruncând scânduri de lemn aprinse și cârpe înmuiate în benzină, în încercarea de a da foc podelei fostei sale sufragerii, într-o casă complet golită.

Azerii vor avea o plăcere să ne profaneze mormintele

„Așteptam momentul. Când au început să demonteze stația hidroelectrică, am înțeles ”, a spusel. „Toată lumea își va arde casele astăzi (...) Ni s-a dat termen până la miezul nopții să plecăm”. „Am mutat până și mormântul părinților, azerii vor avea o plăcere să profaneze mormintele noastre, aceasta este insuportabil”, a adăugat bărbatul.

Cu o zi înainte, cel puțin o duzină de case au fost incendiate în același sat și în împrejurimi.

Un acord de pace semnat între Erevan și Baku sub egida Moscovei a încheiat aproape șapte săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă disputată cu zeci de ani între aceste două țări caucaziene.

În urma acordului, Azerbaidjan a recucerit teritorii mari care se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990. Aproape 2.000 de soldați ruși pentru menținerea păcii vor fi de acum dislocați în zonă.

Soldaţii ruşi vor rămâne cel puţin cinci ani în  Nagorno-Karabah să se asigure că nu va reizbucni un nou conflict.

În total, din contingentul de pace vor face parte 1.960 de militari ruşi înarmaţi, 90 de TAB-uri, 380 de maşini militare şi alte tipuri de tehnică de luptă.

 

Foto: Albert Haytayan/Facebook