Nabucco sfidează criza

Construcţia gazoductului Nabucco va începe în 2010, aşa cum a fost planificat, în pofida înrăutăţirii condiţiilor economice, a declarat preşedintele consorţiului care dezvoltă proiectul, Reinhard Mitschek, citat de Reuters.

"Desigur, criza financiară şi cea economică vor influenţa dezvoltarea proiectului, dar ne încadrăm în plan", a spus Mitschek. Anterior, consorţiul a anunţat că lucrările de construcţie vor începe în 2010, iar primele transporturi de gaze naturale vor fi  efectuate în 2013. Oficialul consideră că datele sunt realiste. Însă problemele economice actuale pot afecta  proiectul,  finanţat  în proporţie de 70% prin împrumuturi.

"Ne-am putea îndepărta de băncile comerciale şi vom colabora mai  mult cu instituţiile financiare internaţionale şi cu agenţiile de credit  pentru export", a spus Mitschek.      

Printre instituţiile internaţionale cu care consorţiul intenţionează să colaboreze se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Mondială.     

UE a făcut din proiectul Nabucco, ale căruia costuri sunt evaluate la opt miliarde euro, un punct de referinţă pentru reducerea dependenţei de gazele livrate de Rusia.      

"Costurile s-ar putea reduce în cazul în care preţurile materialelor vor scădea din cauza problemelor economice.  Sunt  încrezător că  vom  avea surse  sigure de aprovizionare.  Vedem  mult  interes din Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran şi Irak", a afirmat oficialul.      

Mitschek a subliniat că oficiali din Turkmenistan şi  Kazahstan au făcut, recent, vizite la Viena pentru a discuta proiecte energetice.

Gazoductul Nabucco  va  avea o capacitate anuală de transport de aproximativ 31  miliarde de metri  cubi  de  gaze, din regiunea Caspică sau Orientul Mijlociu din Turcia  către  Austria,  prin  tranzitarea  Bulgariei, României şi Ungariei. Consorţiul  care  construieşte  Nabucco  este format din compania austriacă OMV, Transgaz (România),  MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).