Radu Zlati, un apropiat al fostului preşedinte interimar, dezvăluie tensiunile din partid. El admite că se coagulează o aripă ce doreşte îndepărtarea liderului
Eşecul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este tot mai greu de digerat în interiorul PNL. Pentru prima dată de la alegerea în funcţia de preşedinte al partidului, poziţia de lider a lui Crin Antonescu este contestată, se pare, în mod organizat.
Până acum, actele de disidenţă la adresa lui Antonescu au fost sporadice şi izolate. Datele problemei s-au mai schimbat, însă, în ultima vreme, iar acest lucru este dezvăluit de un apropiat al şefului PNL, Radu Zlati, fost consilier pe perioada cât a ocupat funcţia de preşedinte interimar. Întro postare pe blogul personal, Zlati a confirmat existenţa unei mase critice la adresa lui Crin Antonescu, care este în plină organizare.
Surse liberale au declarat pentru "Evenimentul zilei" că tensiunea din PNL a fost alimentată şi de faptul că, în această perioadă, se stabilesc candidaturile la Parlament, proces în care Antonescu acţionează discreţionar, încercând să-şi impună fidelii. Potrivit statutului PNL, preşedintele are ultimul cuvânt în privinţa celor care vor reprezenta partidul în alegeri. Cei care nu se află în graţiile şefului PNL se tem că, din moment ce USL scade în sondaje, nu vor fi suficiente locuri şi pentru ei. Ei speră ca, strângând rândurile, să poată negocia mai eficient.
Aceleaşi surse susţin că disidenţii au în vedere şi convocarea unui Congres extraordinar al PNL la începutul lui 2013, cel mai probabil în luna februarie, în care să forţeze debarcarea lui Crin Antonescu. Şansele lor ar putea creşte în condiţiile unui scor slab al USL la parlamentare, care să ducă, eventual, la pierderea guvernării, în urma unui refuz al lui Tra ian Băsescu de a nominaliza un premier de la USL.
Din culise
Fostul consilier al lui Antonescu, Radu Zlati, este de părere că un eventual puci va eşua. "Greu de propus alternative credibile la Crin Antonescu. Şi mai greu de găsit personalităţi dinlăuntrul PNL gata să se pună în fruntea unei mişcări care să ducă la înlocuirea lui Crin. Greu atâta vreme cât o astfel de mişcare, în condiţiile victoriei clare a USL la locale (şi a unui succes major al PNL în cadrul USL, la aceleaşi alegeri) este sortită unui eşec major", scrie Zlati.
În opinia sa, "victoria la locale a fost de natură a fideliza, faţă de Crin şi politica sa de alianţe, cele mai multe dintre filialele teritoriale ale partidului şi baroni local penelişti". Fostul consilier susţine că "foarte greu poţi găsi un lider PNL din teritoriu care să nu aibă a-şi face reproşuri în ce priveşte activitatea sa şi a organizaţiei sale, în campania pentru referendum".
"Nemulţumiţii vor rămâne cu capul la cutie, căci o înfrângere la un eventual Congres extraordinar i-ar scoate pe mulţi dintre ei din eşalonul întâi şi doi de putere a PNL. Ori, conjuraţii se pare că au vise mari, dar curaj puţin…", adaugă Zlati.
Cine ar putea face parte din mişcarea de rezistenţă
Mircea Marian
După ce Crin Antonescu a preluat conducerea PNL, în acest partid a fost practic interzisă orice formă de opoziţie. Rând pe rând, Antonescu şi-a marginalizat toţi adversarii liberali, astfel că nu sunt puţini liderii liberali care ar putea pune la cale un puci.
Andrei Chiliman, Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Varujan Vosganian şi, chiar, Călin Popescu- Tăriceanu au simţit pe propria piele stilul autocrat al lui Antonescu. Meleşcanu a fost la un pas de excludere din partid, fiind salvat de numirea sa în fruntea SIE, care l-a determinat să se suspende din PNL.
Războiul cu Chiliman
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a rezistat până acum şefului PNL. Zvonurile despre un conflict între cei doi şi o posibilă eliminare a lui Chiliman de la conducerea organizaţiei PNL din Bucureşti au apărut din vara lui 2011.
"Eu îl ştiu pe Crin Antonescu de 21 de ani. Îl ştiu şi îl cred un om de caracter, care nu se pretează la politicianisme de doua parale", spunea, la acel moment, primarul sectorului 1. După mai puţin de opt luni, în aprilie 2012, Antonescu îi lua şefia organizaţiei din Bucureşti. "Propunerea (...) privind demiterea mea face parte din categoria deciziilor politicianiste", a fost reacţia lui Chiliman.
Următorul conflict s-a produs în vara acestui an, când Chiliman a criticat pactul pe care USL vroia să-l semneze cu ONG-ul colonelului Dogaru. "Oricât ne-am fi obişnuit, în ultimii doi ani, să fie încălcat statutul PNL în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis să facem acest lucru", i-a scris Chiliman lui Daniel Chiţoiu, locţiitorul şefului PNL pe perioada cât a fost preşedinte interimar. Deşi Antonescu a cerut excluderea primarului, ameninţarea nu a fost pusă în practică.
Vosganian cârteşte Pe lista disidenţilor din PNL mai apare, meteoric, şi Varujan Vosganian. Recent, el a scris pe blog: "Cred că în PNL lucrurile, cel puţin din perspectiva luării deciziilor, trebuie să se reaşeze. Aşa că lucrurile nu trebuie să fie cum vrea un singur om, indiferent care e acela".
Chiliman, Orban, Meleşcanu, Vosganian au simţit pe propria piele stilul dictatorial al lui Antonescu în fruntea PNL
Andrei Chiliman a fost cel mai vocal critic al preşedintelui PNL FOTO: VLAD STĂNESCU