Muzica te scapă de dureri

Probleme de sănătate precum stresul, insomniile sau durerile pot fi diminuate cu ajutorul muzicii.

Muzica nu doar vă binedispune, ci vă diminuează şi diferitele tipuri de dureri cu până la 20%, arată studii recente citate de publicaţia americană „Prevention“. Mai mult, stările de depresie sunt reduse cu până la 25%, în timp ce oboseala dispare cu 30 de minute de exerciţii fizice efectuate pe muzică, de cinci ori pe săptămână. Pentru tratarea fiecărei probleme de sănătate este nevoie de un anumit tip de muzică. Spre exemplu, muzica clasică scade tensiunea. Cântece în loc de calmante Cercetătorii de la Clinica Cleveland au descoperit recent că ascultatul muzicii timp de o oră zilnic nu numai că diminuează durerile cu până la 20%, dar şi reduce nevoia de calmante înainte şi după intervenţiile chirurgicale. Acest lucru se explică prin faptul că muzica stimulează eliberarea endorfinei în creier, care are rol de „mascare a durerii“, consideră Cheryl Dileo, profesor de terapie a durerii şi director la Centrul de Cercetare a Artei şi a Calităţii Vieţii din cadrul Universităţii Temple. Exerciţii fizice combinate cu muzică De asemenea, muzica mai poate amplifica efectele unui exerciţiu, denumit „imaginaţie ghidată“, folosit pentru diminuarea durerilor. În acest exerciţiu, pacienţii se concentrează pe o imagine sau o senzaţie care evocă emoţiile pe care vor să le simtă, explică Ronit Azoulay, specializat în terapia prin muzică la Centrul de Muzică şi Medicină „Louis Armstrong“, din New York.

Pentru a face un exerciţiu de „imaginaţie ghidată“ în propria casă, staţi cu picioarele ridicate şi ochii închişi, pe un scaun confortabil, într-o cameră liniştită, sugerează Joke Brandt, director adjunct la Centrul de Cercetare a Artei şi a Calităţii Vieţii din cadrul Universităţii Temple. Dacă nu vă puteţi mişca din cauza durerii, alegeţi o melodie energică; dacă durerea nu vă lasă să dormiţi, alegeţi mai degrabă melodii care vă relaxează. După ce aţi pus muzică, gândiţivă la un loc preferat sau la o imagine calmantă, cum ar fi o plajă părăsită, vă sugerează Joke Brandt.

„Concentraţi-vă asupra respiraţiei şi a senzaţiilor pe care le simţiţi. Gândiţi-vă cum reacţionează toate simţurile dumneavoastră (miros, auz, văz) la acel loc pe care vi-l imaginaţi. Către final, concentraţi-vă la muzică“. După ce melodia s-a oprit, nu săriţi de pe scaun. Relaxaţi-vă pentru încă un minut sau două. Melodiile clasice induc somnul, cele ambientale reduc stresul Dacă nu puteţi dormi, specialiştii vă sfătuiesc să ascultaţi muzică de pian. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto s-a arătat că o astfel de terapie îmbunătăţeşte somnul în patru săptămâni. Muzica ridică nivelul melatoninei din creier, o substanţă care induce somnul. Muzica clasică are şi efect asupra tensiunii arteriale. Într-un studiu realizat la Universitatea din California, ascultatul muzicii a dus la reducerea tensiunii celor care s-au oferit voluntari.

Pe de altă parte, muzica ambientală reduce nivelul hormonului stresului, diminuând astfel stările depresive, sugerează cercetătorii de la Universitatea California. Când vă simţiţi obosiţi, ascultaţi pentru 10-20 de minute muzică energică, vă mai recomandă specialiştii.