Muzica "de prin garile Romaniei" urca in topurile dance internationale

Muzica "de prin garile Romaniei" urca in topurile dance internationale

Regele „muzicii pop balcanice“, neamtul cu radacini bucovinene Shantel, cucereste piata muzicala internationala cu un nou album, compus, spune el, prin garile Romaniei.

Inca de la primul vers al piesei „Disko Partizani“ (care da si numele albumului), „iubita mea vine din Romania/a fost o regina a Transilvaniei“, Shantel lasa sa se inteleaga ca garile transilvanene l-au inspirat mai mult decat cele din Bucovina sa natala, locul in care, de altfel, si-a si inceput „aventura muzicala“.

Stefan Hantel, alias Shantel, obisnuit al genului electro-house la mijlocul anilor ‘90, a schimbat macazul in urma unei calatorii pe urmele bunicilor sai prin Bucovina. Contactul cu muzica si multiculturalitatea Cernautilor i-a deschis noi cai muzicale, inspirandu-l pentru proiectul „Bucovina Club”, titlu sub care a scos doua albume cu remixuri din Balcani, facand aceasta apta pentru ringurile de dans ale vestului. „Bucovina Club 2“, a fost un succes enorm.

Dupa ce a cucerit topul de muzica „World“, a fost rasplatit, in 2006, cu trofeul BBC World Music Award, cel mai importnat premiu in domeniul muzicii world, comparabil cu premiul Grammy. Shantel a fost primul artist german care a avut parte de acest trofeu.

Petreceri “balkan-express”

Actualul album s-a anuntat a fi unul de top inca inainte de aparitie. Colaborarea sa cu cantaretul german Peter Maffay (cel mai de succes cantaret german, si el cu radacini in Romania), piesa „Donna Diaspora“, prezenta mai intai pe ultimul album al lui Maffay, cat si acum, pe „Disko Partizani“, a castigat un disc de aur pentru mai mult de o suta de mii de exemplare vandute.

Ambitiile lui Shantel nu se limiteaza insa la muzica comerciala. Pare sa-l fi avut drept model pe Goran Bregovici si, la fel ca acesta, a compus si muzica de film. Dupa ce a lucrat pentru coloana sonora a filmului „Borat“, a compus muzica pentru productia „Pe partea cealalta“, un film al regizorului turco-german Fatih Akin, premiat anul acesta la Cannes. Acestor prestatii, care ii atesta lui Shantel calitatile artistice, li se adauga si numarul mare de concerte pe care le sustine in intreaga lume, manifestari aflate, de obicei, undeva la granita intre concert si petrecere.

Ritmurile micutului germano-bucovinean pune publicul in miscare, Shantel dovedindu-se un adevarat „maestru de ceremonii“, care imbina muzica de petrecere, dansul, dar si sticlele de vodca, pe care le destupa chiar pe scena, inainte de a le darui publicului. 

Cu lautarii lui Bregovici si cu Miss Platnum

„Disko Partizani“, distribuit incepand cu luna aceasta de Universal Music in magazinele de specialitate din Europa, este primul album original a lui Shantel dupa sapte ani.

Toata muzica este compusa si aranajata de Shantel insusi, iar pentru interpretare, a adunat o serie intreaga de nume sonore ale genului, precum trompetistul Marko Markovic, fiul celebrului instrumentalist sarb Boban Markovic, pe Sorin Constantin (fost membru al formatiei romanesti Mahala Rai Banda) sau pe acordeonistul francez Francois Castielo din renumita formatie Bratsch, cantaretul grec Jamis Karis sau romanca Ruth Maria Renner, cunoscuta drept Miss Platnum.

Inspiratia pentru cele 14 piese de pe „Disko Partizani“ l-a „ajuns“ pe Shantel in locuri neasteptate, dupa cum o spune chiar el: in garile din Romania, intr-o cafenea arabeasca din Tel Aviv sau intr-un popas la marginea autostrazii, in Grecia. Muzica sa este incardata mereu in alte categorii, de regula inventate special pentru el: Gypsy-Groove, Bukowina-Dub sau, tinand cont de colaboraea cu Miss Platnum, de acum si Rhythm&Balkan.

„Amestecul indraznet intre folclorul est-european si ritmurile de dans vestice are un succes incredibil, iar Shantel a reusit sa concentreze esenta acestei „simbioze palpitante“ in noul sau album, Disko Partizani“, scrie publicatia germana „Der Spiegel“.

Controverse cu tarafurile din Romania

„Disko Partizani“ se deosebeste de celelalte doua albume, (Bucovina Club 1 si 2) nu numai prin piese originale, creatii ale muzicianului, ci si prin ritmurile foarte diferite, care ajung de la sarbe prelucrate in maniera hip-hop („Dubstar Bugarskji“), muzica tiganeasca mixata cu pop grescesc („Fige Ki Ase Me“), pana la mici perle electro-raggae („Disko Boy“) sau piese lascive in decor oriental („Koupes“).

De asemenea, inedita pe acest album este incercarea lui Shantel insusi de a canta in romana, limbaj pe care artistul ar mai trebui sa-l mai exerseze, desi, pentru auzul vesteuropeanului, este cu siguranta suficient de exotic.

Shantel caruia i se atribuie pe buna dreptate aducerea ritmurilor balcanice pe ringurile de dans ale discotecilor lumii, nu este ocolit de critica. Cu doi ani in urma, dupa o colaborare cu Shantel, managerul formatiei romanesti Mahala Rai Banda, Stephan Karo, se plangea intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei de relatia grea cu Shantel, sustinand ca acesta nu ar respecta munca artistilor.

„Ia o piesa a altora, schimba cateva acorduri si apoi o scoate pe piata ca fiind productia lui“, spunea Karo. Karo nu este singurul care il critica pe muzicianul in varsta de 39 de ani. Traditionalistii, cei care incearca sa transporte muzica estului in forma ei pura in vest, ii reproseaza lui Shantel ca ar „denatura originalul“.

Ne puteți urmări și pe Google News