Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara cu utilitate publică, e încă departe de a se redeschide publicului. Aici a funcționat Muzeul Național de Istorie al Banatului.
Castelul Huniade a fost construit între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea, ridicat în timpul regelui Carol Robert de Anjou.
Șantierul de consolidare a clădirii a început acum 10 ani e încheiat, conform constructorului. Ar urma reabilitări în anumite zone. Comisia de recepție a lucrării a decis să amâne recepția, până la finalizarea unei expertize care ar urma să stabilească exact ce s-a făcut.
”În decembrie 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis, de către majoritatea membrilor comisiei, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate. Nu suntem detectivi particulari și nici nu vreau să invoc vreo culpă, dar constructorul, proiectantul, dirigintele de șantier și reprezentantul tehnic al muzeului trebuiau să fie în acord și să reglementeze lucrurile în așa manieră încât comisia să aibă la dispoziție toată documentația aferentă și toate celelalte demersuri care trebuiau făcute pentru a fi în regulă. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat vicepreședinta CJ Timiș, Roxana Iliescu.
În această perioadă, la reabilitarea muzeului s-a lucrat în baza a cinci contracte, pentru care au fost emise șase autorizații de construire. Cu toate acestea, anul trecut anumite locrări la acoperiș au fost oprite brusc, fără să se ia măsuri de precauție, iar ploaia a pătruns direct în pereții clădirii, afectând în principal Sala Cavalerilor, așa cum, de altfel, EVZ relata vara trecută.
Muzeul Banatului are și un proces cu firma constructoare, care invocă atât neplata unor facturi și solicită o sumă de 500.000 de euro, chirie, pentru schela care a fost amplasată în jurul castelului. (Foto: Adrian Pîclișan)