Muzeul Antipa, în haine noi din aprilie

Muzeul Antipa, în haine noi din aprilie

Plasme, sisteme interactive de expunere, diorame modernizate, filme 3D şi infotouch-uri fac din "Antipa" cel mai modern muzeu din ţară.

Închis de peste doi ani pentru modernizare, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îşi va deschide porţile cel mai probabil în luna aprilie a acestui an. În sălile modernizate se fac ultimele retuşuri, iar cele câteva spaţii încă neamenajate vor fi gata în următoarele două luni.

Cele 11 milioane de euro necesare modernizării vin de la Ministerul Culturii, iar întârzierea inaugurării a fost cauzată de ritmul anevoios în care s-au alocat tranşele de bani către firma care execută lucrările. Directorul instituţiei, Dumitru Murariu, spune că nu s-au stabilit încă preţurile biletelor de acces în muzeu, dar sumele nu vor fi foarte mari. El estimează că adulţii vor plăti 10 lei, copiii 5 lei, iar un audioghid în română, engleză sau franceză va costa circa 5 lei.

De la prezentarea şcolărească, la cea modernă

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzeul modern "Grigore Antipa" va avea cinci săli în care se vor proiecta documentare, 66 de infotouch-uri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor. Pe lângă expunerea obiectelor sub lumini ori în cadre şi sisteme atrăgătoare, o modificare importantă este cea a conceptului de prezentare.

"Ceea ce era înainte grupat în funcţie de clasificări ori grad de evoluţie, acum este prezentat pe bioregiuni. Era o formă şcolărească de prezentare a informaţiilor, acum totul este mult mai accesibil", precizează directorul.

Proiecţii cu uriaşii mărilor şi ai oceanelor

Exponatele, deşi în mare parte sunt cele vechi, au fost reorganizate şi s-au realizat diorame noi (diorama este reprezentarea spaţială a unui peisaj, care, sub efectul unui joc de lumini, dă impresia realităţii). Din cele 30 de diorame expuse în muzeu, cinci sunt aşa cum le-a realizat savantul Antipa, 18 menţin tema creată de acesta, iar restul sunt noi.

La punctele de odihnă există mese cu programe interactive, de unde pot fi accesate informaţii despre exponate.

Unul dintre cele mai impresionante puncte din muzeu este casa scării de la parter, pe al cărei tavan sunt proiecţii cu uriaşii mărilor şi ai oceanelor. La fel de spectaculoase sunt proiecţiile interactive din sala destinată anatomiei omului, domul de proiecţie a boltei cereşti şi sala de paleontologie cu pardoseală transparentă sub care se află fosile.

Magazin cu suveniruri, săli multimedia

În cadrul muzeului sunt amenajate o cafetărie, unde se pot servi o gustare şi băutură nealcoolică, o sală multimedia, două săli pentru activităţi cu copiii şi un magazin cu suveniruri. De asemenea, în procesul de modernizare a muzeului s-a avut în vedere crearea de rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Directorul instituţiei spune că intenţionează să achiziţioneze tonomate de bilete, plasate în mai multe puncte de acces.

"Estimez că, pentru un bilet, adulţii vor plăti 10 lei, copiii - 5 lei, iar un audioghid în română, engleză sau franceză va costa 5 lei." DUMITRU MURARIU, directorul Muzeului Antipa din Bucureşti

CELEBRU

Antipa, consultant al americanilor

În cartea de impresii a Muzeului Antipa, în ultimii ani vizitatorii reclamau din ce în ce mai des faptul că muzeul, deşi interesant, îşi prezintă exponatele într-o formă mult prea învechită. Directorul de la Antipa, Dumitru Murariu, spune că, într-adevăr, muzeul era cam cum îl lăsase Grigore Antipa, director al instituţiei în perioada 1892-1944. În acele vremuri, muzeul era unul dintre cele mai moderne şi originale din Europa, Antipa fiind solicitat de directori ai instituţiilor similare din Europa şi America pentru organizarea muzeelor de istorie naturală din ţările lor.

Grigore Antipa, naturalist, biolog, zoolog, ecolog, oceanolog, a studiat în Germania, Franţa şi Italia, şi a fost elevul naturalistului Ernst Haeckel, inventatorul ecologiei.