Muzeul Naţional al Banatului a primit din partea primăriei Orţişoara, o parcelă de teren pe care se va ridica un muzeu. Ideea noului muzeu este să ajute la dezvoltarea identităţii zonei, la promovarea acesteia ca destinaţie turistică şi să găzduiască vestigiile descoperite la Iarcuri. Pe raza teritorială a comunei se găsește situl Corneşti – Iarcuri, unde au fost descoperite vestigiile celei mai mari fortificații europene din Epoca Bronzului. Spec ialiștii sunt de părere că situl este așa de vast încât, probabil, va putea fi cercetat amănunțit abia în 100 de ani.
La Cornești - Iarcuri se găsește o fortificație care datează din Epoca Bronzului, și care, ca amploare, este la ora actuală cea mai mare din Europa. Aceasta se întinde pe 1.700 de hectare.
S-a stabilit, prin investigații cu C14, că lemnul din care era construită fortificaţia a fost tăiat între anii 1400-1200 înainte de Hristos. Locuitorii cetății aparțineau de Cultura Cruceni - Belechişi, care a controlat în a doua jumătate a mileniului II principalele căi de acces dinspre Europa Centrală spre Marea Mediterană, din Croaţia de azi până în Banat, de la Mureş la Dunăre. Această civilizație era contemporană cu civilizaţia miceniană, şi cu perioada Războiului Troian.
Mai mult, cercetările extinse în localitate, au arătat că vechiul sat Cornești era locuit deja în secolele 9-10 înainte de Hristos.
Potrivit directorului Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș, la Orțișoara va fi edificat un punct muzeal care va ține de instituția pe care o conduce. ”În acest sens, a fost deja elaborat un studiu de fezabilitate, iar la finele lunii octombrie vom scoate la licitație proiectarea și executarea lucrărilor. Va fi un complex complet, cu laboratoare de restaurare, depozite, spații expoziționale, camere pentru găzduirea arheologilor care vin să lucreze aici, fiind în derulare o serie de parteneriate cu specialiști din străinătate. Consiliul Județean Timiș a alocat deja suma de 2.000.000 de lei, iar studiul ne va spune exact la ce valoare se va ridica investiția, astfel că, dacă va mai fi nevoie de fonduri, să le putem primi la rectificarea bugetară”, a declarat Claudiu Ilaș pentru EVZ. El a mai precizat că în viitor se dorește ca o parte din fortificație să fie ridicată și prezentată cum era cu milenii în urmă, ceea ce va reprezenta un puternic punct de atracție pentru zonă. Pentru acest demers vor fi accesate fonduri europene.