Musulmanii din România celebrează Kurban Bayram-ul, Sărbătoarea Sacrificiului

Comunitatea Musulmană din România începe, de mâine, alături de musulmanii din întreaga lume, cea mai mare sărbătoare a islamului. Timp de patru zile, între 21 și 24 august, comunitatea musulmană celebrează Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului, care are loc în luna pelerinajului organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite).

Muftiatul Cultului Musulman din România informează că, respectând tradiția, în prima zi a Kurban Bayramului, muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazı) marți, 21 august, de la ora 06:58, la Geamia Hunkar, din Constanţa. Ulterior, liderul spiritual al comunității musulmane va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi aproximativ 6000 pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Kızılay-Semiluna Roșie Hasene-Germania și ai Consulatului și Ambasadei Republicii Turcia. Credincioșii musulmani oferă săracilor o parte din berbecul sacrificat și petrec în familie sau împrerună cu prietenii. 

Sărbătorile reprezintă pentru toți un moment de bucurie, liniște și pace alături de cei dragi, potrivit Muftiatului. “Pe 10 Zilhicce 1439, conform calendarului islamic sau 21 august 2018, conform calendarului gregorian, celebrăm Kurban Bayram, sărbătoare care comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.”

“Trăim vremuri tulburi, deși nu ar trebui. Viteza, agitația, nestatornicia și neliniștea sufletească sunt cuvintele care definesc aceste vremuri. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de CREDINȚĂ, TOLERANȚĂ, IUBIREA APROAPELUI, ÎNȚELEGERE ȘI PACE. Ne-am lăsat prinși în vâltoarea vieții, adaptându-ne ritmului global, însă uitând de semenii noștri, deși nu ar trebui. Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie unul de celălalt. Kurbanul ne apropie de Bunul Allah!”, a precizat muftiul Iusuf Muurat.

Liderul spiritual al Comunității Musulmane din România, muftiul Iusuf Muurat, transmite urări tuturor credincioșilor săi, în limba română, tătară, turcă și arabă:”Dovada vie de conviețuire interetnică și interconfesională din România, în special în zona Dobrogea, ne dă speranța că toate lucrurile se vor așeza la locul lor, cu voia Domnului. „Un Bairam fericit!”, „Kurban Bairam qairli bolsun!“, „Kurban Bayraminiz mubarek olsun!”, „Eid al-adha mubarak!”