Murdoch, mogulul presei mondiale

Criticat de unii din cauza stilului sau agresiv de management, laudat de altii pentru ambitia sa, Rupert Murdoch este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din lume.

Recenta achizitie a cotidianului "The Wall Street Journal" arata ca Murdoch mai are multe de spus in industria media.

Actionar majoritar si director al companiei News Corporation, Rupert Murdoch (76 de ani) detine controlul unuia dintre cei mai influenti giganti media din lume. Avand un simt deosebit intr-ale afacerilor, Murdoch a stiut unde sa investeasca. Astfel, pornind de la un mic ziar in orasul sau natal din Australia, a ajuns sa construiasca un adevarat imperiu media.

Vanatoarea „The Wall Street Journal”

Grupul Dow Jones, care detine „The Wall Street Journal”, este ultima achizitie a News Corp., gigantul media care detine, printre altele, studiourile de film 20th Century Fox, canalul Fox TV, sisteme de televiziune prin satelit in Europa si in Asia, mai mult de 100 de ziare si o divizie de internet care include comunitatea MySpace. Vazut ca un vizionar in lumea afacerilor din media, Murdoch a reusit sa creeze un adevarat gigant media la nivel mondial. „Imi place sa mi se spuna vizionar, dar adevarul este ca sunt doar norocos si agil”, a spus Murdoch intr-un interviu pentru revista „Time”.

Achizitia cotidianului „The Wall Street Journal” de catre Murdoch reprezinta un pas important pe piata media. Planurile acestuia de a extinde aria de acoperire politica si internationala a ziarului contureaza premisele unui razboi media cu „The New York Times” si cu „The Financial Times”. Insusi Murdoch recunoaste ca isi doreste acest lucru. „Vreau ca ziarul sa devina mai competitiv cu „The New York Times”„, a spus el, citat de „Newsweek”.

Declaratiile sale vin dupa ce au fost emise acuzatii ca stilul sau agresiv de management ar putea afecta independenta cotidianului si ca aceasta achizitie ar putea insemna o tabloidizare sau o transformare intr-un instrument care sa serveasca intereselor politice si financiare proprii.

In urma cu doar cateva zile, mogulul a aruncat deja provocarea, spunand ca se gandeste sa renunte la taxa anuala de 99Êde dolari pentru versiunea on-line a cotidianului „The Wall Street Journal”.

Crearea marelui imperiu

Mogulul media a fost toata viata „inconjurat de ziare”. A inceput cu ziarul „Adelaide News”, a carui conducere a preluat-o dupa moartea tatalui sau, dupa care a pus bazele primului ziar national australian, „The Australian”. Apoi s-a indreptat catre pietele din Marea Britanie, Statele Unite si Europa.

A achizitionat mai apoi tabloidele „The New York Post”, „The Daily Telegraph” si „The Sun”, care au devenit unele dintre cele mai profitabile si mai influente din lume. Potrivit BBCNews, Murdoch a devenit cetatean american in 1985, cand si-a mutat resedinta la New York pentru a se conforma regulilor guvernului american privind detinerea licentelor unor posturi de televiziune.

Chiar daca e greu de inchipuit ca Murdoch s-a confruntat cu dificultati financiare, la inceputul anilor ‘90, News Corp. acumulase foarte multe datorii. Atunci a fost nevoit sa vanda majoritatea publicatiilor americane pe care le achizitionase la mijlocul anilor ‘80.

Si-a platit datoria si numai dupa un an a inregistrat din nou profit. Apoi a investit si in alte zone. A pus bazele Sky Television, iar in 2003 a preluat controlul DirecTV, cel mai mare sistem de televiziune prin satelit din America. Printre cele mai importante componente ale imperiului sau se mai numara si  ghidul TV „TV Guide”, the SPEED Channel, Editura HarperCollins, studiourile 20th Century Fox, Fox Interactive Media, MySpace.com si IGN Entertainment.

Inclinatii politice Sfera de influenta a lui Murdoch s-a extins si pe scena politica. In perioada 1980 si la inceputul anilor ‘90, publicatiile lui Murdoch o sustineau pe Margaret Thatcher, pe atunci prim-minstru al Marii Britanii.

Mai apoi, Murdoch s-a intors catre doctrina laburista, sustinandu-l pe Tony Blair. Relatia apropiata cu acesta si intalnirile lor pentru a discuta despre politica nationala au starnit controverse in Marea Britanie. In 2006, Murdoch a organizat o strangere de fonduri pentru campania de realegere a senatoarei Hillary Clinton.

Criticii spun insa ca Murdoch este un om pragmatic, caruia ii plac politicienii puternici si care nu mizeaza pe o anumita doctrina. Totusi, inclinatiile sale populiste i-au facut pe cei de la „Time” sa spuna ca viziunile lui se reflecta asupra postului Fox News. Ce spune el despre asta? „CNN inclina clar spre stanga, daca va uitati la alegerea stirilor pe care le dau. Nu este ceea ce afirma, dar este ceea ce arata. Daca va uitati la stirile noastre, vi se pare ca favorizam dreapta? Nu cred ca facem asta. Am insistat intotdeauna ca nu. Dar e un lucru subiectiv”, declara el pentru revista „Time”.

Sport si actiuni caritabile

Murdoch s-a implicat si in lumea sportului. In 1998 a incercat sa cumpere clubul de fotbal Manchester United. Comisia Concurentei din Marea Britanie s-a opus insa acestei achizitii, considerandu-se ca ar fi daunat, din perspectiva lor, fotbalului britanic.

Murdoch detine echipa de hochei Los Angeles Kings, clubul Los Angeles Dodgers, echipa Los Angeles Lakers si 50% din Liga Nationala de Rugby din Australia. De asemenea, detine mai multe posturi de televiziune in toata lumea specializate pe transmisii sportive. Printre acestea se numara Fox College Sports, Fox Sports en Espagnol, SportSouth sau Sports en Latinoamerica.

In afara investitiilor sale din sectorul privat, Murdoch si-a folosit resursele pentru cauze nobile, donand milioane de dolari diferitelor cauze caritabile, contribuind printre altele si la refacerea dupa tsunamiul din 2005 din Asia.

PORTRET

Descris in cateva cuvinte

> AMBITIOS. „Cel mai important lucru care poate fi spus despre Murdoch nu e faptul ca este conservator, ci ca este un monarh. (...) Pare decis sa-si extinda imperiul”, James Poniewozik, „Time”.

> NEOBOSIT. „In lumea lui Rupert Murdoch, doua lucruri sunt sigure: soarele nu apune niciodata, iar televiziunea apare intotdeauna pe fundal”, Richard Siklos, „The New York Times”.

> PUTERNIC. „Rupert Murdoch isi lasa amprenta pe orice piata media pe care intra si produce foarte multi bani facand asta”, Mary Bridges, „Conde Nast Portfolio”.

> FARA PRETENTII. „In majoritatea aparitiilor sale publice, Murdoch respinge ideea ca e un „baron” media sau ca proprietatile sale reprezinta un „imperiu”, un termen care nu-i place deloc”, James Fallows, „The Atlantic”.

> VIZIONAR. „Rupert Murdoch este cunoscut pentru ca obtine tot ceea ce-si propune si pentru ca vede lucruri de valoare acolo unde altii nu au vazut inca”, Associated Press.

> INFLUENT. „Numeroasele sale proprietati din media i-au oferit o varietate de instrumente - nu numai posibilitatea de a contribui in campaniile electorale, dar si locuri de munca pentru fostii functionari ai guvernului, expunere media pentru aliati si posibilitatea de a-i ataca pe dusmani, uneori in mod rautacios - pe care le-a folosit mai tarziu pentru propriile sale interese financiare si pentru a castiga credibilitate in Statele Unite”,- Jo Becker, „The New York Times”.

AFACERI

Universul lui Rupert Murdoch, conform „The New York Times”, iunie 2007

Rupert Murdoch a creat un imperiu media la nivel global. Iata veniturile inregistrate in 2006:

> Ziare - 4,2 miliarde de dolari. Printre cele mai cunoscute se numara: „The New York Post”, ziarul londonez „The Times”, „The Sun”.

> Reviste - 1,1 miliarde de dolari. Printre cele mai cunoscute se numara: ghidul TV „Gemstar”, „The Weekly Standard”.

> Divertisment - 6,7 miliarde de dolari. Aici sunt incluse veniturile realizate de casa de productie 20th Century Fox.

> Televiziune - 5,4 miliarde de dolari. In mare parte venituri realizate de Fox Broadcasting.

> Televiziune prin satelit - 2,8 miliarde de dolari. Sunt incluse DirecTV, BSkyB.

> Programe prin cablu - 3,6 miliarde de dolari. Sunt incluse veniturile Fox News Channel.

> Carti - 1,3 miliarde de dolari. Principala sursa este Editura HarperCollins.

> Internet si altele - 1,7 miliarde de dolari. Venituri provenite in principal de la MySpace.

BIOGRAFIE

Un magnat in lupta cu cancerul de prostata

> Keith Rupert Murdoch s-a nascut pe 11 martie 1931, in Melbourne, Australia. Tatal sau, Keith Murdoch, a fost directorul unui ziar si consilierul primului-ministru australian Billy Hughes.

> Dupa terminarea liceului, Murdoch a urmat cursurile Colegiului Worcester din cadrul Universitatii Oxford, devenind licentiat in Stiinte umaniste.

> Moartea neasteptata a tatalui sau, in 1952,  a facut ca tanarul Rupert sa preia fraiele afacerilor acestuia.

> Murdoch s-a casatorit de trei ori. In 1956 a  fost insurat cu Patricia Booker, cu care are o fiica, Prudence. Cei doi au divortat in 1967. In acelasi an s-a casatorit cu Anna Torv, de care a divortat in 1998. Murdoch si Torv au impreuna trei copii: Elisabeth, Lachlan si James. In iunie 1999, Murdoch s-a casatorit pentru a treia oara cu fosta vicepresedinta a Star TV, Wendi Deng.

> Dupa o lupta grea cu cancerul de prostata, in 2000, cei doi s-au bucurat de venirea pe lume a celor doi copii ai lor, Grace (2001) si Chloe (2003).