Munţii Retezat, în semifinala mondială

Minunea naturală a României, Parcul Naţional Retezat, s-a calificat în faza semifinală a selecţiei organizate de Fundaţia New 7 Wonders pentru stabilirea celor 7 minuni naturale ale lumii.

Anunţul a fost făcut aseară. În competiţie au rămas 77 posibile minuni ale lumii, selectate în urma voturilor exprimate pe www.new7wonders.com.

Selecţia a început în anul 2007, cu peste 440 de nominalizări. La începutul lui 2009, în cursă au rămas doar 261, împărţite în şapte categorii şi supuse votului pe internet. Retezatul a avut o evoluţie oscilantă, debutând în clasamentul intermediar pe locul 4, co borând apoi până pe 36 şi revenind pe locul 12. În ultimele trei zile, a mai recuperat două poziţii în clasament şi a ajuns în semifinală.

Urmează evaluarea

În această fază nu va conta locul ocupat în clasamentul de până acum. În zilele următoare, o comisie de experţi condusă de Frederico Mayor, fost director general al UNESCO, va evalua fiecare obiectiv, iar pe 21 iulie vor fi anunţate cele 28 de finaliste. RETEZATUL, MUNTELE ÎNDRĂZNEŢILOR

Primul criteriu va fi cel al frumuseţii şi unicităţii, apoi cel al diversităţii şi al apartenenţei la o anumită categorie (peisaj, formaţiuni de gheaţă, insule, munţi, păduri, parcuri naţionale, râuri cascade etc.) Experţii vor mai ţine cont de semnificaţia ecologică a fiecărui obiectiv, de însemnătatea istorică şi de amplasarea geografică. „Finalistele” vor fi din nou supuse votului pe internet, până în anul 2011.

Atuurile Retezatului

Parcul Naţional Retezat se întinde pe 38.000 de hectare şi „concentrează” 1.190 de specii de plante (90 de specii putând fi văzute doar aici) şi sute de specii de animale. Tot aici se află 80 de lacuri glaciare, multe la peste 2.000 de metri altitudine.

Locul este iubit de amatorii de turism „tradiţional”, prea puţine porţiuni ale sale fiind accesibile pentru autoturisme. Sălbăticia îl face atractiv şi i-a adus prestigioase distincţii. „Am vrut să intrăm în semifinala selecţiei. Poate aşa guvernanţii îşi vor da seama că în România există o zonă naturală protejată, de o rară frumuseţe, care are nevoie de finanţare pentru a fi păstrată şi administrată aşa cum merită. În eventualitatea în care Retezatul va intra în faza finală a competiţiei, cred că autorităţile se vor simţi obligate să-i acorde atenţia cuvenită”, spune Florina Crişan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei PNR.