Muntenegru, primul adversar al României în drumul către CM din Rusia. Ex-iugoslavii au suferit cea mai grea ÎNFRÂNGERE chiar împotriva „tricolorilor” și se mândresc cu „Il Genio”, omul care l-a cucerit pe Silvio Berlusconi

Primul adversar al „tricolorilor”, în campania de calificare la Mondialul din 2018 este una dintre cele mai tinere naționale din Europa. Ex-iugoslavii s-au rupt de Serbia în 2006 și au evoluat prima dată în preliminariile CM din 2016. În cei 9 ani de existență, reprezentativa muntenegreană a suferit cea mai dură înfrângere chiar împotriva României. Federația este condusă de cel mai mare jucător din istoria acestui stat, Dejan Savicevici, care a fost supranumit „Il Genio”.

România debutează în preliminariile CM din Rusia 2018, duminică, la Cluj, împotriva Muntenegrului. Alături de cele două reprezentative, din Grupa E mai fac parte naționalele Poloniei, Danemarcei, Armeniei și Kazahstanului. Pentru „tricolori”, primul test, care va reprezenta și debutul selecționerului Christoph Daum, se anunță a fi unul incomod. Muntenegrenii provin de școala de fotbal iugoslavă și au dovedit în ultimii ani că pot pune mari probleme echipelor în fața cărora porneau cu șansa a doua. După divizarea Iugoslaviei, petrecută la începutul anilor ’90, Muntengeru a rămas parte integrantă a Serbiei, până în 2006, atunci când micuțul stat își proclamă independența, la data de 3 iunie. De altfel, la Campionatul Mondial desfășurat în Germania, în același an, Serbia și Muntenegru evoluează sub același steag. În 2007, pe 24 martie, muntenegrenii joacă primul meci – un amical – împotriva Ungariei, și câștigă cu scorul de 2-1. Jocurile oficiale încep în preliminariile pentru Mondialul din 2010. Pe 6 septembrie 2008, la Podgorica, „roș-galbenii” remizează în fața Bulgariei, scor 2-2. În acea campani, într-o grupă din care au mai făcut parte Italia, Irlanda, Cipru și Georgia, tânăra națională termină pe locul al 5-lea. Tot în 2008, dar în primăvară, ex-iugoslavii suferă cea mai grea înfrângere, într-un teste de verificare susținut contra României, în Ghencea, scor 0-4. Adrian Mutu, Sorin Ghionea și Nicolae Dică (2) au fost marcatorii „tricolorilor”. Muntenegru face progrese vizibile și termină pe locul al doilea în Grupa a 7-a a preliminariilor Campionatului European din 2012. Sub Anglia, dar peste Elveția, Țara Galilor și Bulgaria. Urmează o „dublă” de baraj, pierdută contra Cehiei, scor 0-2 și 0-1, dar performanța este remarcabilă pentru o reprezentativă născută cu patru ani ani urmă.

În preliminariile Mondialului din 2014, Muntenegru se descurcă din nou onorabil, în compania Angliei, Ucrainei, Poloniei, Moldovei și naționalei din San Marino, și încheie campania pe locul al 3-lea. În ultimele preliminarii la care a luat startul, cele pentru Europeanul din Franța, muntenegrenii au ocupat cea de-a patra poziție, într-o grupă dificilă, cu Austria, Rusia, Suedia, Liechtenstein și Moldova. Naționala ex-iugoslavă este pregătită de sârbul Lubisa Tumbakovici și se bazează pe vedetele Mirko Vucinici (Al Jazira), Stefan Savici (Atletico Madrid) și Stevan Jovetici (Inter Milano).

Cel mai important fotbalist din istoria acestei țări este Dejan Savicevici, jucătorul care a făcut carieră la Steaua Roșie și AC Milan. Mijlocașul a evoluat pentru echipa belgrădeană în perioada 1988 – 1992, a fost coleg și cu Miodrag Belodedici și a câștigat în 1991 Cupa Campionilor Europeni. A ajuns la AC Milan un an mai târziu și a evoluat pe „San Siro” până în 1998. A fost titular în finala CCE din 1994, câștigată de italinei în fața Barcelonei lui Cruyff, scor 4-0, și a marcat un gol. Dejan a fost supranumit „Il Genio” de presa din „Cizmă” și a devenit unul dintre jucătorii la care Silvio Berlusconi a ținut cel mai mult. „Avem la echipă un briliant de o valoare inestimabilă”, îl caracteriza magnatul italian pe mijlocașul muntenegrean. În prezent, Savicevici este președintele Federației Muntenegrene de Fotbal.