Muniţiile americane cu dispersie, mărul discordiei pentru aliaţii Ucrainei din Europa

Decizia SUA de a transmite Ucrainei muniţii dispersie a provocat reacţii contradictorii printre aliaţii ţării invadate de ruşi. Două ţări europene au declarat ferm că sunt contra utilizării acestor arme, indiferent de împrejurări. Declaraţiile au fost făcute de către premierul britanic și ministrul spaniol al Apărării, care argumentează că țările lor au semnat convenţia ce interzice producerea şi utilizarea muniţiilor cu dispersie.

Argumentele premierului britanic al apărării

„Regatul Unit este semnatar al unei convenţii ce interzice producerea şi utilizarea armelor cu dispersie şi descurajează utilizarea lor'', a afirmat premierul britanic Rishi Sunak, citat de agenţia France-press. Cu toate acestea, şeful guvernului britanic a subliniat că Londra, care a livrat masiv armament Ucrainei, printre care tancuri şi rachete cu rază lungă, va susţine în continuare această ţară în conflictul ei cu Rusia.

O poziţie similară o are şi Spania. „În Ucraina nu ar trebui trimise bombe cu fragmentaţie”, a opinat sâmbătă și ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în timpul unui miting de la Madrid.

„Spania, pe baza angajamentului ferm pe care îl are faţă de Ucraina, are, de asemenea, un angajament ferm conform căruia anumite arme și bombe nu pot să fie livrate în orice împrejurări. Spunem 'NU' bombelor cu fragmentaţie și spunem 'DA' apărării legitime a Ucrainei, care înțelegem că nu trebuie realizată cu bombe cu fragmentaţie", a declarat Margarita Robles.

Argumentele guvernului american

Munițiile cu fragmentaţie sunt interzise de peste 100 de țări. Folosirea acestor muniţii este controversată întrucât ele pot dispersa până la câteva sute de mici încărcături explozive şi pot astfel face numeroase victime civile colaterale. Iar cele care nu explodează pot rămâne periculoase zeci de ani. Rusia, Ucraina și SUA nu au semnat Convenția privind munițiile cu fragmentaţie, care interzice producția, stocarea, utilizarea și transferul unor astfel de arme.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a delarat că partea ucraineană a oferit asigurări scrise că va folosi muniţiile cu fragmentaţie "într-un mod foarte atent" pentru a minimiza riscurile pentru civili.

Întrebat de ce a autorizat acum furnizarea de muniții cu fragmentaţie, președintele Joe Biden a spus reporterilor că, în efortul de a se apăra împotriva Rusiei, armata ucraineană "rămăsese fără muniții". Anterior, autorităţile de la Kiev au anunţat în repetate rânduri că trupele ruse folosesc arme cu dispersie în Ucraina. Armata ucraineană, la fel, a folosit până acum arme cu dispersie de producție proprie, însă acestea aproape s-au epuizat.