Mungiu s-a miscat cel mai repede

Centrul National al Cinematografiei (CNC) a alocat in de-cembrie 2006 pentru proiectele unor filmele de lungmetraj fictiune suma de 13.300.000 de lei.

„Supravietuitorul” lui Sergiu Nicolaescu  a obtinut 1.800.000 lei, iar filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, a  luat 1.150.000 lei.

„Clasamentul este conform punctajului, care nu are legatura cu bugetul fiecarui film. Mungiu a primit toti banii pe care i-a cerut si la care avea dreptul, adica jumatate din bugetul total al filmului. Daca ceilalti au primit mai mult este pentru ca aveau un buget de film mai mare”, a explicat Eugen Serbanescu, directorul CNC.

Modificarea legii Numai patru filme dintre cele finantate, printre care si al lui Mungiu, si-au ridicat banii de la CNC. Filmul lui Cristian Mungiu este singurul finalizat dintre cele finantate. In decembrie 2006, Dinu Tanase a notat filmul lui Mungiu cu 6,40, Marin Vladimir cu 7,00, George Balaita cu 5,80, Constantin Chelba cu 8,20, iar Radu Nicolae i-a dat lui Mungiu nota 8,00.

Ultimul concurs CNC a iscat un scandal fara precedent, dupa ce proiectele unor regizori si cineasti apreciati, printre care Cristi Puiu, Thomas Ciulei, Radu Jude, Dumitru Budrala, au fost respinse. Dezamagit de perpetuarea aceleiasi politici „de finantare a filmelor proaste de catre CNC”, regizorul Cristi Puiu a decis atunci sa nu mai participe niciodata la aceste concursuri.

Breasla a facut scandal Lui Puiu i-au fost respinse in sesiunea din decembrie doua proiecte de dezvoltare de scenariu, „Tanti Geta” si „Dupa blocuri”, notate de juriu cu 5,50 si 5,75. In 2004, si proiectul de scenariu „Moartea domnului Lazarescu” - cel mai premiat film romanesc - n-a trecut initial de juriul CNC.

In urma scandalurilor, cineastii au propus, printre altele, eliminarea notei minime 7 ca prag intre proiectele care trec de la prima etapa de selectie (evaluarea scenariului) la cea de-a doua (evaluarea calitatii producatorului si a regizorului).

De asemenea, cineastii au cerut ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sa faca publice numele dintre care ministrul va alege membrii comisiilor de selectie, pentru a avea astfel posibilitatea de a-si spune parerea despre componenta probabila a juriilor. 

Prima sesiune a concursului de proiecte CNC pentru 2007, preconizata sa fie lansata in aprilie, este intarziata de mai mult de o luna, fiindca MCC a operat modificari la Legea cinematografiei.

Noua Lege a cinematografiei, numarul 145, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 97/2006 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 328/2006, a fost publicata pe 24 mai in Monitorul Oficial. Noul regulament de concurs nu poate fi aplicat inainte de publicarea noii Legii a cinematografiei in Monitorul Oficial.