Filmele tinerilor regizori romani au concurenti puternici la Cannes.
Lungmetrajele lui Cristian Nemescu si Cristian Mungiu au intrat in competitia celei de-a 60-a editii a Festivalului de la Cannes, care va avea loc intre 16 si 27 mai.
„Patru luni, trei saptamani si doua zile”, prima parte din ciclul „Amintiri din epoca de aur”, in regia lui Cristian Mungiu, va concura cu nume grele pentru un Palme d’Or, iar „California dreamin’ (nesfarsit)”, primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, s-a calificat in sectiunea „Un Certain Regard”. In schimb, niciun scurtmetraj romanesc nu a intrat in competitie.
Jumatate dintre cei 20 de concurenti ai lui Cristian Mungiu sunt nume noi in cinematografie, insa lista contine si un Quentin Tarantino („Death Proof”), Emir Kusturica („Promise Me This”) sau Gus Van Sant („Paranoid Park”).
„Am sperat la aceasta selectie. M-a anuntat de dimineata agentul meu de vanzari, apoi m-au sunat si organizatorii festivalului si m-am bucurat foarte tare”, a spus Mungiu. El este al cincilea regizor roman intrat in cursa pentru un Palme d’Or dupa Ion Popescu Gopo („Scurta istorie”, 1957), Lucian Pintilie („O vara de neuitat”, 1994), Mircea Daneliuc („Senatorul melcilor”, 1995) si Catalin Mitulescu („Trafic”, 2004). S-au intors acasa cu un trofeu doar Gopo si Mitulescu.
Cat despre atuurile filmului, unul dintre ele ar fi „onestitatea”. „Cred ca e un film foarte onest, sobru si frust. Tot ce am incercat a fost sa fiu „neinterventionist”, a subliniat regizorul.
Jurizat de Orhan Pamuk
Actiunea se intinde pe durata unei singure zile, intr-o sambata din 1987, si are in centru povestea a doua fete. Protagonisti sunt Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov, care joaca alaturi de Luminita Gheorghiu.
Produs de Mobra Films, „Patru luni, trei saptamani si doua zile” are un buget de 600.000 de euro, din care jumatate de la Centrul National al Cinematografiei, iar restul de la TVR si agentii de publicitate.
O selectie la Cannes i-a adus lui Cristian Mungiu si primul sau lungmetraj, „Occident”, inclus in sectiunea paralela Quinzaine des Realisateurs, in 2002. Din juriul competitiei oficiale, prezidat de regizorul Stephen Frears, face parte si scriitorul turc Orhan Pamuk.
Visul lui Nemescu, implinit
La opt luni dupa moarte, filmul lui Cristian Nemescu, „California dreamin’ (nesfarsit)”, va ajunge la Cannes, in sectiunea „Un Certain Regard”. Cu un buget de 1,4 milioane de euro, filmul va rula in cinematografele din Romania de la 1 iunie.
Regizorul isi monta lungmetrajul de debut atunci cand a fost accidentat mortal, la doar 27 de ani, impreuna cu sunetistul Andrei Toncu. Filmul a fost terminat ulterior de producatorii de la MediaPro Pictures, cu sprijinul prietenilor lui Nemescu si al colegilor de filmari, si pe baza notitelor regizorului. Din juriul sectiunii „Un Certain Regard”, unde concureaza 17 filme, face parte si regizorul Cristi Puiu.
Povestea „Californiei dreamin’ (nesfarsit)” este plasata in timpul razboiului din Kosovo, in 1999, cand un tren NATO fara acte de transport este oprit intr-o asezare romaneasca, iar proverbiala „venire a americanilor” da peste cap viata locuitorilor.
Capul de afis al productiei este Armand Assante, in rolul conducatorului transportului militar. Cu doar un an in urma, Cristian Nemescu isi ducea la Cannes si mediumetrajul „Marilena de la P7”, care intrase in competitia „Semaine de la critique”, o sectiune paralela cu festivalul. Editia din acest an a Festivalului de la Cannes se va deschide pe 16 mai, cu „My Blueberry Nights”, in regia lui Wong Kar-wai.
Trofee
Romani la Cannes
1957 Palme d’Or „Scurta istorie”, I.P. Gopo 1963 Premiul pentru scenariu, "Codin", Dumitru Carabat 1965 Premiul pentru regie - „Padurea spanzuratilor”, L. Ciulei 1966 Premiul Opera Prima - „Rascoala”, M. Muresan 1969 Marele premiu la scurtmetraj - „Cantecele renasterii”, M. Iliesiu 2004 Premiul al doilea la „Cinefondation” - „Calatorie la oras„, C. Porumboiu; Palme d’Or pentru scurtmetraj, „Trafic”, C. Mitulescu 2005 Marele Premiu „Un Certain Regard”, „MoarteaÉ”, C. Puiu 2006 Camera d’Or - „A fost sau n-a fost?”, C. Porumboiu; Premiul pentru interpretare feminina, „Un Certain Regard”, D. Petre