Mungiu: "Am facut ceva pentru tara mea"

Desi mahnit de acuzatiile de plagiat, cineastul se bucura de premiu.

La prima intalnire cu presa romaneasca dupa ce s-a intors cu Palme d’Or-ul de la Cannes, Cristian Mungiu a marturisit ca „din pacate, atmosfera a fost mult mai placuta pentru noi la Cannes decat aici”.

Tratat acolo cu aplauze si complimente, pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizorul a fost intampinat acasa cu o acuzatie de plagiat si cu nelamuriri privind disputa cu Eugen Serbanescu, directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Referitor la acuzele scriitorului Dan Mihu, care pretinde ca Mungiu s-a inspirat dintr-un scenariu al sau, „Sa iubesti si sa tragi apa”, cineastul a replicat ca „se vorbeste in necunostinta de cauza”: „Subiectul filmului e inspirat dintr-o intamplare petrecuta pe cand aveam eu cam 20 de ani. Deocamdata, pentru ca filmul meu nu a fost vizionat inca in Romania, se vorbeste intr-o totala necunostinta de cauza. Daca, dupa ce-l vedeti, gasiti ca intrebarea cu plagiatul mai are vreun rost, va astept”.

Nu a raspuns acuzatiilor

Regizorul a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de cele doua subiecte si i-a indemnat pe toti sa-si ia un ragaz si sa se bucure de premiu. De altfel, Eugen Serbanescu se afla ieri in sala de conferinta de la Institutul Francez. El a declarat, in urma unui interviu cu Mungiu din EVZ, ca-l va da in judecata pe regizor pentru afirmatii „calomnioase” la adresa CNC, dar n-a mai dat curs amenintarii.

Regizorului i-au fost alaturi la conferinta actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov, si membri ai echipei tehnice. „Cand am citit scenariul m-a socat, si cand am inceput sa joc, m-am inspaimantat de-a dreptul”, a povestit Laura Vasiliu.

Alaturi de regizor, Anamaria Marinca s-a declarat fericita ca „am facut ceva pentru tara mea”, iar Vlad Ivanov a amintit de cel mai tare compliment primit la Cannes: „Am tot fost intrebat „cum poate un om atat de jovial sa joace asa un animal?”„.

Trofeul, „bilet de intrare” Premiul lui Mungiu a facut inconjurul lumii si i-a adus peste 60 de invitatii la festivaluri, iar filmul a fost distribuit rapid in circa 30 de tari. „Nu cred ca in 2001 as fi avut aceleasi sanse. Cred ca am capitalizat o simpatie nascuta pentru filmul romanesc. Multumesc celor care au facut filme si au luat premii inaintea mea”, a subliniat regizorul.

Din seria „intamplari haioase cu un Palme d’Or”, Cristian Mungiu a povestit cum, la aeroport, cel care-l controla a dat peste trofeu si si-a chemat toti colegii in jurul lui.

Dupa ceremonia de duminica, trofeul a tinut loc de bilet la petrecerea de pe Croazeta, pentru ca-si uitasera invitatiile. „Noroc ca am o nevasta descurcareata, care a scos Palme d’Or-ul si le-a spus celor de la intrare: „Asta e de-ajuns?”.”

Festival

Filmul de Palme d’Or deschide astazi TIFF-ul Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) debuteaza astazi, la Cluj, cu filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, in deschiderea oficiala. Acesta ruleaza de la ora 19.00, la Cinema Republica, astfel ca pentru prima oara spectatorii romani vor putea sa vada ce a impresionat Cannes-ul cu nici o saptamana in urma.

Spectatorii vor urmari 111 lungmetraje si 49 de scurtmetraje, din 39  de tari, la a sasea editie a TIFF. De luni, filmele merg si la Sibiu. In ultimele trei zile de festival va veni si celebrul Franco Nero, atat la Sibiu, cat si la Cluj. In ambele orase, TIFF se va incheia pe 10 iunie.

Filme-soc la Victoria

Pana la deschiderea oficiala din aceasta seara, in cinematografele clujene Victoria si Arta incep deja sa ruleze filme. La Cinema Victoria vor putea fi vazute sapte productii, dintre care doua aflate in competitie, de la ora 10.00 si pana dupa miezul noptii.

„Furtuna din senin/El Cielo dividido” (2006), facut de regizorul mexican Juli‡n Hern‡ndez, se anunta unul dintre cele mai provocatoare. El prezinta un triunghi amoros format din trei barbati, iar absenta dialogurilor si scenele de sex fac filmul foarte provocator.

Ziua se incheie la Victoria cu alt film prezentat drept socant, „Soaptele zeilor” („Gerumaniumu no yoru”), al japonezului Tatsushi Omori. De la prima imagine, cu o ureche atarnand, dupa care urmeaza secvente filmate in interior, filmul devine din ce in mai ciudat.

Balanel si Miaunel

Cinematograful Arta se deschide cu „O scurta poveste”, documentarul lui Radu Vasile Igazsag despre filmul de animatie romanesc din 1927 pana in 1990. Filmul ii va readuce pe Miaunel si Balanel, impreuna cu alte personaje de animatie de care isi amintesc generatii intregi.

Dupa pranz, de la ora 14.30, vine la Arta un film norvegian ciudat, suprarealist, „Omul-problema/Den Brysomme mannen”, regizat de Jens Lien. Cand Andreas se muta intr-un orasel idilic, descopera ca mancarea nu mai are gust aici, iar de bautura nu se mai imbata nimeni.

„All the King’s Men” aduce vedetele pe ecran la Cinema Echinox, de la ora 21.30, in aer liber. In acest film cu politicieni corupti in Louisiana anilor ‘50 joaca Sean Penn, Anthony Hopkins si Jude Law.

Atractii

Duminica fierbinte Prima duminica la TIFF de la Cluj se anunta fierbinte. „Puffball” (2007), cel mai recent film al invitatului de onoare, regizorul britanic Nicolas Roeg, are premiera mondiala in prezenta acestuia, la Cinema Republica, de la ora 17.30. Tot aici, urmatorul ruleaza filmul „Offset”, al germanului Didi Danquart, cu Alexandra Maria Lara si Razvan Vasilescu. Alta atractie se anunta „Electrorama” (Franta, 2006), proiect cinematografic in stil de videoclip al celebrei trupe Daft Punk.  (Catalina George)

Premiera „California dreamin’”

Assante aduce visul lui Nemescu la Bucuresti Filmul „California dreamin’ (nesfarsit)”, al regizorului Cristian Nemescu, ruleaza in premiera astazi, de la ora 19.30, la Cinema Pro. Totodata, filmul este lansat si pe DVD. La Cannes, lungmetrajul de debut al lui Nemescu, mort intr-un accident de masina anul trecut, a primit Marele Premiu la sectiunea „Un Certain Regard”.

In primul sau lungmetraj, regizorul a reusit sa aduca si un star american, pe Armand Assante. Acesta vine in Romania pe toata durata TIFF, unde va participa la proiectii si evenimente.

Assante joaca rolul capitanului Jones din armata americana, care se vede blocat intr-un sat romanesc cu trenul pe care-l escorteaza. Trenul transporta echipament militar, dar nu are actele necesare, ci doar acordul verbal din partea Guvernului Romaniei. Impiegatul, mafiot local il opreste in gara. Capitanul Jones organizeaza o revolta locala impotriva acestuia, ca sa poata si el pleca.

Colegii romani din distributia lui „California dreamin’ (nesfarsit)” asteptau ca vedeta de la Hollywood sa aiba cine stie ce pretentii, sa se poarte ca un star american. I-a surprins faptul ca nu s-a intamplat deloc asa. Razvan Vasilescu, cel care il joaca pe impiegatul Doiaru, rivalul personajului Jones, capitanul jucat de Assante, a descoperit la acesta o „generozitate extraordinara”. Vasilescu povesteste ca actorul american a aratat seriozitate, il asculta atent pe regizor, repeta constiincios fiecare secventa.

Actorul Ion Sapdaru, care apare in rolul primarului, declara ca a fost foarte emotionat, a avut chiar trac cand a jucat prima oara cu Assante. Mai tarziu, americanul i-a marturisit ca si el a avut emotii. „California dreamin’ (nesfarsit)” are azi premiera in cinematografele Cinema Pro, Hollywood Multiplex si Movieplex.  (Catalina George)