Muncitorii "la negru" ies la lumina

Muncitorii "la negru" ies la lumina

Pe piata constructiilor din Romania va fi nevoie de aproximativ 550.000 de muncitori in urmatorii doi ani, cu 170.000 mai multi decat sunt disponibili in momentul de fata.

Deficitul este totusi mai mic cu aproape o treime decat la inceputul acestui an, a precizat ieri presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, la conferinta „Romania Construct Forum”, desfasurata ieri in Capitala. O posibila explicatie pentru situatia din prezent este transferul unei parti a muncitorilor din zona neagra a economiei.

Cea mai buna solutie pentru diminuarea continua a deficitului este pastrarea muncitorilor romani in tara si atragerea unei parti dintre cei plecati prin cresterea nivelului salarizarii la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana, a aratat seful ARACO.

In 2009, salariul minim brut va fi 900 de lei

Salariul minim brut pentru acest domeniu - negociat recent intre patronat si sindicate - va creste cu 27a de la 1 ianuarie, ajungand la 570 de lei lunar. La sfarsitul anului viitor, acesta va ajunge la 700 de lei, apoi la 900 de lei in decembrie 2009, preconizeaza Plosceanu.

„Firmele care isi permit sa plateasca salarii mici vor avea insa cu siguranta probleme in a-si duce la capat proiectele”, a mai spus el. Majorarea salariilor trebuie insa corelata cu o crestere a productivitatii. In momentul de fata, potrivit datelor Eurostat, productivitatea muncii din tara noastra este una dintre cele mai scazute din spatiul comunitar.

Importul de forta de munca este principala solutie de rezerva pentru antreprenorii din constructii: „Fie stabilizam aceasta piata, fie trecem la import de forta de munca: pakistanezi, chinezi, muncitori din spatiul ex-iugoslav”, precizeaza presedintele ARACO. Angajatorii spun ca se feresc, deocamdata, sa recurga la aceasta solutie, din cauza „diferentelor culturale” fata de aceste popoare.

De asemenea, salariile platite muncitorilor din afara ar fi comparabile cu cele platite in momentul de fata romanilor. Deko Professional din cadrul Policolor va angaja in curand 30 de muncitori chinezi, care vor lucra independent de cei romani: acestia din urma sunt „molipsitori in eficienta”, a glumit directorul Tiberiu Andrioaiei.

Ponderea cheltuielilor cu forta de munca in costul total al produsului final se situeaza intre 5a si 22a, iar materialele de constructii ajung la 40%-55% din total.

SPECULA

Preturile locuintelor sunt umflate

„Producatorii de materiale de constructii si dezvoltatorii imobiliari urmaresc profituri prea mari, care duc la cresterea artificiala a preturilor”, precizeaza presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

„De multe ori se speculeaza ca sectorul constructiilor este unul cu o crestere mare, si din acest motiv preturile cu materialele de constructii cresc fara motiv. In acest an, cresterea va ajunge la 20% fata de nivelul de anul trecut”, a spus Plosceanu, citat de Mediafax. El a mai precizat ca dezvoltatorii practica preturi de vanzare a locuintelor de 3,3-4 ori mai mari decat costul de constructie a acestora.   

Ne puteți urmări și pe Google News