Muncitorii „la negru“ ies la lumină

Pe piaţa construcţiilor din România va fi nevoie de aproximativ 550.000 de muncitori în următorii doi ani, cu 170.000 mai mulţi decât sunt disponibili în momentul de faţă.

Deficitul este totuşi mai mic cu aproape o treime decât la începutul acestui an, a precizat ieri preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, la conferinţa „Romania Construct Forum“, desfăşurată ieri în Capitală.

O posibilă explicaţie pentru situaţia din prezent este transferul unei părţi a muncitorilor din zona neagră a economiei. Cea mai bună soluţie pentru diminuarea continuă a deficitului este păstrarea muncitorilor români în ţară şi atragerea unei părţi dintre cei plecaţi prin creşterea nivelului salarizării la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeană, a arătat şeful ARACO.   În 2009, salariul minim brut va fi 900 de lei Salariul minim brut pentru acest domeniu - negociat recent între patronat şi sindicate - va creşte cu 27% de la 1 ianuarie, ajungând la 570 de lei lunar. La sfârşitul anului viitor, acesta va ajunge la 700 de lei, apoi la 900 de lei în decembrie 2009, preconizează Plosceanu. „Firmele care îşi permit să plătească salarii mici vor avea însă cu siguranţă probleme în a-şi duce la capăt proiectele“, a mai spus el. Majorarea salariilor trebuie însă corelată cu o creştere a productivităţii.

În momentul de faţă, potrivit datelor Eurostat, productivitatea muncii din ţara noastră este una dintre cele mai scăzute din spaţiul comunitar. Importul de forţă de muncă este principala soluţie de rezervă pentru antreprenorii din construcţii: „Fie stabilizăm această piaţă, fie trecem la import de forţă de muncă: pakistanezi, chinezi, muncitori din spaţiul ex-iugoslav“, precizează preşedintele ARACO. Angajatorii spun că se feresc, deocamdată, să recurgă la această soluţie, din cauza „diferenţelor culturale“ faţă de aceste popoare.

De asemenea, salariile plătite muncitorilor din afară ar fi comparabile cu cele plătite în momentul de faţă românilor. Deko Professional din cadrul Policolor va angaja în curând 30 de muncitori chinezi, care vor lucra independent de cei români: aceştia din urmă sunt „molipsitori în eficienţă“, a glumit directorul Tiberiu Andrioaiei.

Ponderea cheltuielilor cu forţa de muncă în costul total al produsului final se situează între 5% şi 22%, iar materialele de construcţii ajung la 40%-55% din total.

SPECULĂ

Preţurile locuinţelor sunt umflate „Producătorii de materiale de construcţii şi dezvoltatorii imobiliari urmăresc profituri prea mari, care duc la creşterea artificială a preţurilor“, precizează preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.   „De multe ori se speculează că sectorul construcţiilor este unul cu o creştere mare, şi din acest motiv preţurile cu materialele de construcţii cresc fără motiv. În acest an, creşterea va ajunge la 20% faţă de nivelul de anul trecut“, a spus Plosceanu, citat de Mediafax. El a mai precizat că dezvoltatorii practică preţuri de vânzare a locuinţelor de 3,3-4 ori mai mari decât costul de construcţie a acestora.