Muncesti afara si te imprumuti acasa

Romanii din strainatate pot cumpara o proprietate imobiliara fara a investi toate economiile si chiar daca nu dispun de suficiente fonduri.

Solutia este un credit destinat celor care muncesc „afara”. BRD acorda creditul pentru nevoi personale garantat cu ipoteca Expresso NonStop in functie de veniturile realizate in strainatate, la care se pot adauga si veniturile membrilor familiei. Solicitantul poate alege o finantare in euro sau in lei, pe o perioada de creditare de pana la 25 de ani.

Creditul prin imputernicit Clientul nu trebuie sa vina in Romania pentru a incheia contractul de credit. El poate desemna, prin procura incheiata la notariat, un imputernicit care sa il reprezinte in relatia cu banca la incheierea contractului si pe durata derularii creditului.

Costurile unui credit pentru nevoi personale garantat cu ipoteca acordat de BRD in euro includ un comision pentru intocmirea dosarului de 2% din suma solicitata (minimum 200 de euro) si comisionul de gestiune lunara a creditului de 0,12%, aplicat lunar la soldul creditului.

Se plateste lunar o asigurare de viata, de 0,085% din soldul creditului, dar nu se percepe comision pentru evaluarea imobilului ipotecat si la deschiderea contului.

Pentru un credit imobiliar-ipotecar destinat romanilor din strainatate, comisionul de intocmire a dosarului este 1,8% din suma acordata (minimum 200 de euro), iar gestiunea lunara a creditului se taxeaza lunar cu 0,10% din sold. Solicitantul trebuie sa detina un avans de 25% din valoarea imobilului, iar garantarea creditului se face prin ipotecarea unui imobil.

Dobanda unui credit in valuta se calculeaza diferit, in functie de perioada creditarii. Pentru o durata de 5-15 ani, dobanda fixa in primul an este 6,25%, iar din al doilea an dobanda variabila este 7,12%. La o perioada de 15-25 ani, dobanda fixa in primul an este 6,75%, iar din al doilea an, dobanda variabila este 7,30%.

Solicitantul trebuie sa prezinte acte de identitate, adeverinta de venit pentru trei luni consecutive recente, contractul de munca inregistrat in statul respectiv si fisa fiscala.

Bani pentru angajatii vaselor de croaziera

Creditul imobiliar cu ipoteca in lei sau valuta acordat de Banca Transilvania ofera un plafon maxim de finantare de 100.000 de euro sau 250.000 de euro, in echivalent lei. Asigurarea de viata este obligatorie doar pentru imprumuturile care depasesc 25.000 de euro. Pot face credit si cei care lucreaza pe vase de croaziera.

Dobanda pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca destinat romanilor din strainatate este de 11% in euro, 12,5% in dolari si 11% pentru imprumutul in lei.

La creditul imobiliar cu ipoteca, pentru cumpararea unei locuinte dobanda este de 9,5% in euro, 11% in dolari si 10,5% in lei. In cazul achizitionarii unui teren, dobanda este de 10% pentru creditul in euro, 12% in dolari si 11% in lei.

Comisionul de analiza pentru creditul de nevoi personale este de 2% din valoarea creditului, incasata la acordarea imprumutului, iar taxa anuala de administrare - 150 de lei - si este perceputa o data pe an. Pentru creditul imobiliar, comisionul de analiza este de 1%, iar taxa de administrare este tot 150 de lei. Nu se percepe comision pentru achitarea in avans a creditului.

Clientul trebuie sa prezinte contractul de munca legalizat cu apostila in tara in care munceste, tradus apoi si legalizat in Romania. Se accepta si contract pe perioada determinata, cu conditia sa fie incheiat pe o perioada de minimum un an, iar la data depunerii dosarului de creditare sa mai fie valabil cel putin doua luni.

BIROCRATIE

Inarmati-va cu rabdare si fiti perseverenti! > BRD impune ca toate documentele emise de autoritatile straine sa fie legalizate, supralegalizate/apostilate de autoritatea competenta si ulterior legalizate si traduse in Romania.

Dosarul va include raportul de evaluare a imobilului ipotecat, extrasul de carte funciara si actele de proprietate asupra imobilului din garantie, contractul ori precontractul de vanzare-cumparare si un extras de cont, chitanta sau declaratie autentica in cazul avansului oferit vanzatorilor.

> Banca Transilvania solicita adeverinta de venit pe ultimele sase luni, document care sa contina informatii privind datele de identificare ale angajatorului, functia solicitantului, durata contractului, numele si semnatura a doi reprezentanti din partea firmei.

Clientul trebuie sa mai prezinte extras de cont sau fluturasii de salariu din ultimele sase luni, recomandare din partea angajatorului si fisa fiscala sau certificat fiscal din tara angajatorului, pe anul precedent, tradusa si legalizata.