O diplomă obținută cu 10 la terminarea facultății poate deschide ușa către un angajator, dar nu aduce neapărat și încadrarea pe un post. Studenții care au activat încă din timpul studiilor au șanse mai mari să fie angajați.
Concurența pentru un loc de muncă este acerbă, mai ales pentru tinerii care termină un ciclu de studii. Rata șomajului este de 25%, astfel că orice oportunitate de a ocupa un loc de muncă nu trebuie neglijată.
Angajatorii, mai ales multinaționalele, au criterii dure la selecția angajaților și îi vânează doar pe studenții foarte buni. O diplomă obținută cu 10 însă s-ar putea să nu impresioneze foarte tare angajatorii, mult mai eficientă în găsirea unui job fiind metoda experienței încă din timpul facultății.
Ziua la cursuri, seara la job
Simona Radu, 30 de ani, este absolventă a Facultății de Relații Internaționale de la Academia de Studii Economice din București. În prezent, este șefa Departamentului de comunicare internă la compania Scheider Electric. „Lucrez din anul II de facultate. La un moment dat aveam trei joburi și părinții mă întrebau de ce. Eu însă voiam să văd cum se aplică tot ce învăț”, povestește Simona. Astfel că ziua învăța teorie, iar seara mergea la job unde căpăta experiență și vedea în ce fel este aplicată informația de la curs.
Timp de aproape trei ani a lucrat cu expații din România și cu directori de bănci și a învățat pe rupte pentru a-și menține bursa la facultate. La firma de training în limbi străine unde lucra l-a cunoscut pe unul dintre directorii companiei unde este angajată astăzi. Despre perioada lucrată în facultate Simona spune că a fost o școală foarte bună care a învățat-o să lucreze cu oamenii, iar jobul pe care îl are acum este foarte aproape de idealul său profesional. Pentru care se simte și bine pregătită. Dovadă este și faptul că de la 1 aprilie tânăra a fost promovată pentru a ocupa un post în cadrul companiei din Franța.
Fii gata pentru orice oportunitate
Lecția pe care ea a învățat-o în toată această perioadă este aceea că trebuie să fii foarte bine pregătit, pentru că în orice moment se poate ivi o oportunitate. „Important este să o depistezi și să fii gata să o folosești, nu să afli de existența unui job și apoi să spui hai să mă apuc și eu să fac un curs de franceză, de exemplu”, conchide tânăra.
Bursă consistentă oferită de viitorul angajator
În anul III de facultate a aplicat pentru o bursă oferită de această companie printr-un program stabilit de comun acord cu facultatea. „Știam de acest program de la studenții mai mari”, explică Vlad. Bursa era de 200 de euro pe lună, pe o perioadă de un an, din care primele trei luni erau dedicate practicii.
Vlad a fost selectat pentru că avea o medie școlară peste 8 și câștigase mai multe concursuri și olimpiade de informatică. Așa că a urmat simultan și cursurile la facultate și pe cele oferite de inginerii și experții Orange în cadrul programului. După licență a fost angajat în companie, pe un post de inginer. „Îmi place să identific problemele care nu merg și să găsesc soluții”, explică Vlad.
Programul oferit de companie prin intermediul facultății urmărește să identifice pe cei mai buni viitori angajați pe care să-i instruiască încă din facultate în așa fel încât la absolvire să intre direct în pâine fără alte sesiuni de pregătire. „80% dintre ei sunt angajați după absolvire, dacă nu la noi, atunci la partenerii noștri. Cei care nu sunt angajați rămân în baza noastră de date, iar când se eliberează un post, ei sunt primii contactați”, explică Cristian Patachia-Sultănoiu, managerul Departamentului de dezvoltare și inovare de la Orange România.